Takmičiće se petnaest predstava iz svijeta

Žiri koji čine koreografkinja Sonja Vukićević iz Srbije, glumac Mirko Vlahović i dramaturg Balša Poček odlučivaće o nagradama
142 pregleda 0 komentar(a)
FIAT, Foto: Filip Roganović
FIAT, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.09.2017. 07:38h

Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2017 počinje večeras na Trgu nezavisnosti u 19 časova izvedbom francuskih skakača na štulama i predstavama iz koprodukcije Festivala - “Tri sestre” i “Danzen” koje će se igrati u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Takmičarski dio festivala je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavila portparol Ana Đurković riječima da je svrha istoga širenje duha FIAT-a.

U glavnoj, takmičarskoj selekciji festivala ove godine ima 15 predstava iz različitih zemalja: iz Rusije “Dani pobune (Riot Days)”, po tekstu Marije Aljohine, reditelja Jurija Muravitskog, u produkciji Pussy Riot Theatre; dvije predstave iz Crne Gore: “Dokle pogled seže” Arpada Šilinga u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom i predstava “Malo o duši” po pjesmama Vislave Šimborske, Varje Đukić i u produkciji Centra za kulturu Tivat, Kraljevskog pozorišta Zetski dom i JU Ratkovićeve večeri poezije, hrvatska predstava “Plaže Lampeduze” po tekstu Line Prose, rediteljke Senke Bulić, u produkciji Kazališta Hotel Bulić; “Odsutne frekvencije 19Hz” iz Brazila, reditelja Bernarda Galegalea i Gustava Vaza u produkciji ExComphania de Teatro; predstava “Metamorfose” iz Italije po Ovidijemo tekstu, reditelja Fabija Toledija i u produkciji Astragali teatra; iz Austrije predstava “Anti_Gone” reditelja Stiva Šmita i Aristotela Čaitidisa u produkciji Terraforming Arts Laboratorium. Tu je i predstava “Kralj Ibi “ iz Srbije reditelja Gorana Jevrića i u produkciji Festivala Dev9t. U takmičarskom dijelu su i predstave iz Francuske, uličnog teatra po selekciji Florijan Gaber u saradnji sa Francuskim Institutom; “Ešapje Soter” - Skakači na štulama, Kristofer Korno i Tomas Romeo koji nastupaju večeras, a gostovaće i u Kotoru i Cetinju; “Fosil” -grupa Fluo po konceptu Benoa Kantetoa i “Bračne svađe” trupe Frichti Concept po kategoriji Brendana le Delijea.

Najavljene su i predstave iz Slovenije u okviru slovenačkog fokusa: komadi plesnog teatra po izboru selektora Nika Goršiča: “16” koreografija i izvedba Rosana Hribar i Gregor Luštek, Plesnog teatra Ljubljana; “Uštimanje” koncept i izvedba Mala Kline, produkcije Mercedes Klein i Pekinpah; “Biser” Adriena Hoda u produkciji Zavoda EnKnap i “Set and Reset/Reset” rediteljke Ketlin Fišer takođe produkcije EnKnap.

Žiri koji čine koreografkinja Sonja Vukićević iz Srbije, glumac Mirko Vlahović i dramaturg Balša Poček odlučivaće o dodjeli nagrada za najbolju predstavu, režiju i glumačko ostvarenje. “Novi segment je i 'FIAT pojačanje' u okviru koga će biti prikazane dvije predstave i jedna izložba “mladih nada teatarske scene u Crnoj Gori”, saopštila je Đurković. U pitaju su predstave “Kapital - djeca” Petra Pejakovića i Dušana Murića u produkciji Zetskog doma i predstava “O ćutanju i drugim imitacijama sreće” Bojane Šolaje, Anđele Novaković i Miroslava Minića, u produkciji NVO Ego Kult i Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš “ iz Danilovgrada.

Prateći dio festivala biće ispunjen promocijama knjiga Ahmeda Burića i Balše Brkovića, kao i programom pjesničko-multimedijalnog kolektiva Orbita iz Letonija koji će se predstaviti programom “Slow Show FM”. Svake večeri biće predstavljana poetsko-muzička instalacija “U daljinu” Daliborke K. Dulić. Likovni program ispratiće rad Jelene Tomašević “Just kidding”, izložbu Aleksandra Vukotića “Organika”, a na kraju festivala predstaviće se beogradski umjetnik Victor Kiss performansom ”Probudi se kulturno”, najavljuju organizatori.

“Filmski segment zaokružen je nazivom 'Odmračivanje' i izbor je filmova Vladimira Vučinića: “Odričem se sveta” Krsta Škanate, “Moć” Vlatka Gilića, “Zajedno” Miše Radivojevića i “Maske” Andra Martinovića”, najavljuje Đurković.

Tokom festivala biće predstavljena i kreativna industrija - moda, dekorativa i radionica za izradu lutaka.

Uslov za napredak - stvaranje institucije za finansiranje

Direktorica FIAT-a Ana Vukotić je istakla da je najznačajniji ovogodišnji novitet veće učešće Sekretarijata za kulturu Podgorice u finansiranju festivala. Ona je kao problem svih festivala u Crnoj Gori prepoznala loše uslove za rad i napredak. ”Iz godine u godinu se trudimo da malim koracima unaprijedimo program i izmislimo napredak. Nije dovoljno da dobijemo novac i veći budžet, potrebno je da dobijemo uslove iz kojih možemo dalje da se razvijamo“, rekla je Vukotićeva. Sanja Vojinović iz Sekretarijata za kulturu je izjavila da je Glavni grad sa 30 hiljada eura podržao FIAT.

Vukotićeva je iznijela da je stvaranje institucije za finansiranje festivala i kontrolu utroška uloženog novca preduslov za napredak FIAT-a i ostalih. Ona kaže da je poslata inicijativa Ministarstvu kulture da se FIAT-u dodijele neupotrebljivi vojni ili fabrički prostori “kojih kod nas ima na gomile i samo trunu, a za sve aktere crnogorske kulturne scene bi to riješilo probleme nepostojanja nezavisne scene”. Predsjednica Umjetničkog savjeta festivala Sonja Vukićević je prepoznala FIAT kao najveći festival alternativnog teatra u zemljama ”bivše Juge”. “Postoji ogromni prostor da se na FIAT-u predstavljaju sve vrste umjetnosti. Tu su slikari, glumci, arhitekte, vajari zahvaljujući kojima može da iznikne novi stil čiji će tvorac biti FIAT”, kazala je Vukićević.

Bonus video: