Katnić češlja Radomanovo poslovanje

Opština je postupala po prijavi v. d. izvršne direktorke Grad teatar Milene Lubarde Marojević
560 pregleda 11 komentar(a)
Blažo Radoman, Foto: Vuk Lajović
Blažo Radoman, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.09.2017. 05:50h

Kancelarija za borbu protiv korupcije Opštine Budva podnijela je krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu protiv bivšeg direktora Grad teatra Blaža Radomana, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i oštetio tu javnu ustanovu za nekoliko desetina hiljada eura.

Kancelarija na čelu sa Veljkom Vujovićem postupala je po prijavi v. d. izvršne direktorke Grad teatra Milene Lubarde Marojević.

U dokumentaciji dostavljenoj tužiocima taksativno su naveli sedam tačaka u kojima je Radoman navodno prekršio zakon...

Radoman je “Vijestima” kazao da odbacuje njihove tvrdnje i najavio da će i on podnijeti krivične prijave protiv Lubarde Marojević i Savjeta na čelu sa Sinišom Jelušićem.

U krivičnoj prijavi u koju su „Vijesti“ imale uvid, piše da je sporna kupovina službenog automobila „folksvagen”, jer prodavac pravno nije bio u posjedu automobila, već je saobraćajna dozvola glasila na izvjesnog Nikšićanina.

„Nikšićanin 15. februrara 2016. daje u najam budvanskoj firmi, koja daje direktoru u najam to isto vozilo, u periodu od 15. februara prošle do 15. februara ove godine. Od kupoprodaje vozila napravljeni su troškovi, dva akumulatora različite amperaže i dodatne četiri gume različitog profila, koji ne odgovaraju navedenom vozilu, kao i ostali troškovi koje u službenoj zabilješci navodi rukovodilac tehničke službe“, navodi se u krivičnoj prijavi.

Tužiocima je i dostavlje račun od 4.000 eura, uplaćen budvanskoj firmi.

U prijavi se navodi i da je Radoman, umjesto 2.000 eura koliko propisuje Zakon o sprečavanju nelagnog poslovanja da iznosi blagajnički maksimum, donijetu odluku stornirao i potpisao novu u kojoj je taj iznos povećan na 5.000 eura.

U krivičnoj prijavi se navodi da je tokom 2016. firma Gugi komerc ispostavila više faktura Grad teatru, od kojih je sporno više njih...

“Fakturom broj 5226 fakturisane su usluge viljuškara šest puta, iako je viljuškar korišćen samo dva puta, a građevinski materijal prikazan u fakturama, nije uzet za potrebe Grad teatra, što je rukovodilac tehničke službe potvrdio u dopisu direktorki.

Navodno je sporan i izbor ponuđača za pružanje usluga ishrane koji je sproveo Radoman.

„Nakon raspisivanja tendera o pružanju usluga ishrane tokom trajanja 30. festivala Grad teatar, na tender se javio samo jedan ponuđač, vrijednost nabavke je bila 15.000 eura. Ugovor je zaključen 31. maja 2016. na iznos 14.500 eura. Korišćenje usluga sa izabranim ponuđačem se napušta i angažuje se druga firma iz Budve, sa kojom nije zaključen ugovor, a takođe nije sproveden novi postupak javnih nabavki. Ugovor nije mogao biti sproveden neposrednom pogodbom, budući da je vrijednost nabavke bila veća od 5.000 eura, čime je povrijeđen Zakon o javnim nabavkama“.

Radomana terete i za pružanje usluga tehničke podrške realizaciji prošlogodišnjeg festivala.

„Raspisuje se tender i jedini ponuđač je bila podgorička firma. Vrijednost nabavke je bila 36.000 eura, ugovor zaključen na 35.997,50 eura, dok je na osnovu faktura cijena usluga bila je 44.921,36 eura, čime je pređen tenderski maksimum za 24,78 odsto, a dozvoljeno odstupanje je 10 odsto“.

Piše i da je sporna otpremnina za zaposlenog D.A., kome je odlukom bio određen iznos od 7.132 eura, dok Radoman donosi rješenje kojim se taj iznos uvećava na 8.868 eura.

Prijavom je obuhvaćena i isplata jednokratkne pomoći zaposlenom M. K. u iznosu od 4.000 za potrebe liječenja teže bolesti.

„Nejasno je kako je obračunata jednokratna pomoć, kada u personalnom dosijeu ne postoji nikakva medicinska dokumentacija na osnovu koje je pomoć obračunata u maksimalnom iznosu od 7.543,80 eura“, ističe se u prijavi.

Radoman je rekao da je siguran da mu se prijavom svete jer je ukazivao na nelegitimnost odluka koje je donio Savjet Grad teatra.

“Uvjeren sam da će krivična prijava biti odbačena. Ova prijava dokazuje i nekompetentnost, pa i pravno-finanijsko neznanje sadašnjeg menadžmenta Grad teatra. Svaka odluka koju sam sačinio je pravno utemeljena i bila je javna, nalazila se u arhivi JU. Svako od zaposlenih, pa i Lubarda Marojević koja je bila moja zamjenica, tokom dvije i po godine koliko sam bio na čelu Grad teatra, da se bavila svojim poslom, mogla je da pročita i da napravi službenu zabilješku, ako je bilo propusta. To ni usmeno nisu učinili. Dokazaće se da sam sve uradio po zakonu“, kazao je Radoman.

Ugovori od 40.000 na kraju su plaćani 200.000 eura

Radoman je rekao da je uvjeren da će se nadležna tužilaštva pozbavati radom Lubarde Marojević dok se nalazila na mjestu direktora JRDS Televizija Budva: “Gdje su pojedini ugovori koje je potpisala na 40.000 eura, na kraju plaćani 200.000 eura”.

Rekao je da neće dozvoliti da se njegovo ime blati.

„Inicijatori i podnosioci krivične prijave snosiće pravnu odogovornost. Nećemo se tada voditi onim da nepoznavanje zakona oslobađa odgovornosti. Poručujem im da ću protiv njih podnijeti krivične prijave zbog odluka koje su donijeli za ovogodišnji festival - od izbora tehničke podrške do programa i kršenja zakona”, naveo je Radoman.

“Revizija poslovanja je diletantski urađena”

Radoman je konstatovao da je incijativa za krivičnu prijavu nastala na osnovu „potpuno diletantski urađene revizije poslovanja“.

„Odabir revizora i tok revizije izvršen je potpuno suprotno Statutu Javne ustanove. Reviziju su vodili čalnovi savjeta Siniša Jelušić i Slobodan Bobo Mitrović. Dva puta sam se obratio JU da mi se odobri zakonsko pravo za prisustvovanje reviziji u prostorijama ustanove, jer se odnosi na period kada sam bio izvršni direktor. Prvi put mi je prećutano, a drugi put mi je odogovoreno da će me zvati ako bude potrebe. Kada je nezavisni revizor dostavio nacrt revizije, nije mi uručen, da bi pismeno dao primjedbe, komentare i sugestije, što je za čuđenje. Uvjeren sam da izvještaj ne bi bio takav da mi je bilo dozvoljeno da prisustvujem“, istakao je Radoman.

Bonus video: