Firme bliske Maroviću duguju Budvi pola miliona

Firma “Property investments“ duguje više od 400.000 eura, a “Adriatic investments“ oko 100.000 eura
286 pregleda 6 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.09.2017. 05:54h

Zbog poreskog duga većeg od pola miliona eura, Opština Budva tužila je kompanije “Property investments“ i “Adriatic investments“, navodno povezane sa šefom budvanske kriminalne grupe Savetozarom Marovićem.

Firme gazduju atraktivnim zemljišnim kompleksom od 18.000 kvadrata u uvali Lučice, nadomak Petrovca.

Prema katastarskoj evidenciji, podgorička kompanija “Property investments” vlasnik je parcele od 9.432 kvadrata, a budvanska “Adriatic investments” uknjižena je na kompleks od 9.205 metara kvadratnih.

“Adriatic investments”, kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata, osnovala je firma sa Sejšela “Standard consulting corporation”, a “Property investments” kompanija “Blunt internacional” sa Britanskih djevičanskih ostrva.

Do okončanja sudskog procesa, Opština Budva ne može da donosi nikakve odluke, a jedna od mogućih, imajući u vidu da vlasnici zemlje unazad pet godina nijesu platili ni cent poreza, je i prodaju nepokretnosti kako bi se namirilo potraživanje.

Opština je godinama unazad upisivala hipoteke na ime poreskih potraživanja koje, kada je riječ o firmi “Property investments“ prelaze 400.000 eura.

“Adriatic investments“ duguje nešto više od 100.000 eura.

I država je stavila hipoteku na zemljišni kompleks od 9.500 kvadrata u Lučicama, vlasništvo firme “Property investments”, zbog poreskog duga od 434.000 eura.

To je prije nje prvo učinila Hipo Alpe Adria banka na ime kredita od pet million eura, koji je dala firmi da bi od mještana kupila zemlju.

Ista banka upisla je na istovjetni iznos hipoteku i na 9.000 kvadrata u vlasništvu firme “Adritic investments“.

Šapu na atraktivne nekretnine povezanih firmi, iza kojih navodno stoji nekadašnji drugi čovjek DPS-a Svetozar Marović i njegova tadašnja savjetnica Olivera Iličnić, još početkom februara 2016. stavilo je Specijalno tužilaštvo, na čiju preporuku je Viši sud u Podgorici donio privremenu mjeru zabrane otuđenja i prodaje.

U okviru istrage oko prevara mještana i banaka Specijalno tužilaštvo su i, osim imovine firme “Property investment”, još tri povezane firme koje je navodno kontrolisao Marović i Ilinčićeva.

Pod blokadom se našlo 35.000 kvadrata zemlje na lokalitetu Velje ploče, u Budvi, kojom gazduje firma “Good location properties”, te 2.500 na samoj Bečićkoj plaži i poslovni objekti na Svetom Stefanu firme „Fifth avenue“.

Od firmi koje su pod istragom, samo je “Fifth avenue” redovni platiša

Mreža firmi za koje i tužilaštvo sumnja da su povezane sa Marovićem su među najvećim poreskim dužnicima.

Dug “Good location properties” je oko 850.000 eura. Jedini uredni poreski platiša od četiri firme koje su pod istragom tužilaštva je kompanija “Fifht avenue”.

Marović priznao je da je bio na čelu budvanske kriminalne grupe koja je oštetila opštinsku kasu za više desetina milliona eura.

On je sa Specijalnim tužilaštvom potpisao dva sporazuma u okviru osam korupcionaških afera koje mu se stavljaju na teret.

Bonus video: