"Lica-ogledala" kontrast daljine i prisutnosti

Crteži koje je Andrijašević stvarao tokom deset godina biće izloženi u Galeriji do 5. oktobra
283 pregleda 0 komentar(a)
Krsto Andrijašević rad
Krsto Andrijašević rad
Ažurirano: 06.09.2017. 08:35h

Izložba crteža "Lica ogledala" Krsta Andrijaševića biće otvorena u četvrtak u 20 časova na Cetinju, na prvom spratu Crnogorske galerije umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”. Crteži koje je Andrijašević stvarao tokom prethodnih deset godina biće izloženi u Galeriji do 5. oktobra.

Kustoskinja izložbe Ljiljana Karadžić istakla je da naziv izložbe “Lica-ogledala” upućuje na umjetnikovu “kontiniranu fascinaciju i preokupaciju čovjekom i njegovim primarnim sadržajima” predstavljenim kontrastom radosti, tuge, uzleta, pada, život, eros, smrt, koji se ispoljavaju na ljudskom licu.

“Opozicije se u radovima međusobno ne poništavaju, ne stvaraju napete odnose, već se prožimaju i harmonizuju, tvoreći ljepotu cjeline koja prikriva heterogenost sastavnih elemenata. Heterogenost se ne odnosi na formalni izraz umjetnika, već na složene emocionalne sadržaje i samu egzistenciju, koji se nalaze u fokusu Andrijaševićog istraživanja”, kaže Karadžić dodavši da je Andrijaševićev izraz prepoznatljiv po svedenosti i ekonomičnosti linije i oblika, bilo da je u pitanju skulptura, crtež ili slika.

Karadžić primjećuje da se Andrijaševićev kulturni izraz ispoljava u najvišem stepenu baš onda kada se likovni elementi svode na minimum. Izložba “Lica - ogledala” tako pruža još jedan kontrast lica koja postaju usrećujuće prisutna i nedokučivo daleka.

“Nezasito gledanje lica čija morfologija se svodi na nekoliko suštinskih elemenata, kao i potreba da se lice fiksira, zadrži i upamti duže od trenutka u kom je izgledalo na jedan jedinstveni način, u svojoj beskrajnoj promjenljivosti, nagoni umjetnika na brisanje svega ostalog iz vidnog-likovnog polja i svođenje lica na arhetipski znak”, navodi Karadžić kao “razlog” Andrijaševićevih krupnih planova posebne emocionalne crijednosti.

Andrijašević je izlagao više puta samostalno, a učestvovao je i na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Bonus video: