Porast prosječnih temperatura povećava broj dijabetičara

Učestalost gojaznosti, jednog od faktora rizika za pojavu dijabetesa, takođe je rasla s povećanjem temperatura, i to za 0,173 odsto sa svakim povećanjem prosječno izmjerene temperature
0 komentar(a)
dijabetes, Foto: Shutterstock.com
dijabetes, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.09.2017. 10:14h

S porastom prosječne temperature vazduha povećava se i broj oboljelih od dijabetesa tipa 2, pokazalo je istraživanje stručnjaka iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Tokom studije istraživači su koristili podatke o broju oboljelih od dijabetesa u svih 50 američkih država u periodu od 1996. do 2013. godine, kao i podatke o kretanju temperature vazduha.

Pokazalo se kako porast prosječnih izmjerenih temperatura vazduha prati i povećanje slučajeva dijabetesa tipa 2. Svako povećanje prosječne temperature za jedan stepen povećalo je učestalost dijabetesa tipa 2 za oko troje oboljelih na 100.000 stanovnika.

Učestalost gojaznosti, jednog od faktora rizika za pojavu dijabetesa, takođe je rasla s povećanjem temperatura, i to za 0,173 odsto sa svakim povećanjem prosječno izmjerene temperature, prenose Novosti.

Bonus video: