Marić uzalud pisao Medenici, suđenje trajalo 17 godina

“Ročište po ročište, a ja svaki put dolazim iz Beograda, prošlo je punih devet godina do prve presude koja je bila u korist Opštine Andrijevica. Viši sud je to potvrdio, a Vrhovni poništio i vratio na ponovno suđenje”
99 pregleda 5 komentar(a)
Dragan Marić, Foto: Tufik Softić
Dragan Marić, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 04.09.2017. 18:41h

Nakon 17 godina i više od 70 ročišta, u beranskom Osnovnom sudu završen je spor Dragana Marića (68) i Opštine Andrijevica.

Andrijevčanin, koji živi u Beogradu, 2000. godine tužio je Opštinu zbog uzurpacije 35 ari zemljišta na atraktivnoj lokaciji.

“Koliko vremena sam proveo u hodnicima i čekaonicama, u kancelarijama beranskog Osnovnog suda, prosto ne mogu da vjerujem da sam ostao pri pameti”, kazao je on “Vijestima”.

Pravosnažna presuda kojom je djelimično usvojen njegov tužbeni zahtjev donijeta je ove godine.

“Da li možete da vjerujete? Sedamnaest godina. Za to vrijeme bilo je preko sedamdeset ročišta. Dobro ste čuli, sedamdeset. I onda vam neko priča o pravno uređenoj državi. Čelnici pravosuđa kažu da nema predmeta starijih od dvije godine. Da nije tragično, bilo bi smiješno. Pisao sam za to vrijeme svima, od lokalnih do vrhovnih pravosudnih i drugih državnih institucija”, priča on.

Marić je “Vijestima” dostavio na uvid desetine dopisa, od kojih su tri upućena predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici . Od nje je tražio pravo na pravično suđenje u razumnom roku.

“Zaštitu naših prava pokušali smo da ostvarimo sudskim putem. Osnovnom sudu u Beranama 8. jula 2000. godine podnijeli smo tužbu. Od tog datuma, do donošenja prvostepene presude zakazano je 31 ročište. Između ročišta pravljene su velike vremenske pauze, kako bi se proces što više odugovlačio. Više puta je prijetila ospasnost da proces zastari zbog nepoštovanja rokova, izbjegavanja i odugovlačenja tužene strane. Takođe smo bili prinuđeni da sami tražimo vještaka hidroinženjerske struke”, pisao je Marić predsjednici Vrhovnog suda u novembru 2009.

Objašnjava da mu to nije pomoglo, te da se postupak i dalje odugovlačio - od najniže, do najviše sudske instance.

Sedamnaest godina od početka spora, Marić kaže da se, ipak, ne predaje nakon presude kojom nije zadovoljan, i da će nastaviti da vodi pravosudnu bitku.

“Moj pokojni otac, ugledni prosvjetni radnik, ne bi mi nikada oprostio da odustanem. Zato sam spreman da idem do Strazbura, ako bude potrebno”, kazao je on.

Andrijevčanin priča da je problem počeo 1998. godine, kada je Opština Andrijevica dobila od resornog ministarstva saglasnost da uredi korito rijeke Zlorečice, pored koje se nalazi imanje Marića.

Dodao je da bi “bilo bi u redu da je to urađeno”, ali da ništa od obaveza koje im je ministarstvo postavilo kao uslov, nije učinjeno:

“Umjesto toga, na tom mjestu je formirana pilana preduzeća Boj komerc, koje je ubrzo postalo glavni koncesionar za šume u ovom dijelu Crne Gore. Malo po- malo, oni su širili svoj poslovni krug, i sa četrdeset i sedam ari, nekako došli do sadašnjih hektar i sedamsto. Tu je i mojih trideset i pet ari završilo”.

Kazao je da je zbog toga u julu 2000. godine odlučio da tuži Opštinu Andrijevica za nadoknadu štete.

“Ročište po ročište, a ja svaki put dolazim iz Beograda, prošlo je punih devet godina do prve presude koja je bila u korist Opštine Andrijevica. Viši sud je to potvrdio, a Vrhovni poništio i vratio na ponovno suđenje”, priča Dragan.

Za to vrijeme angažovano je sedam vještaka i obavljeno ko zna koliko vještačenja, a u daljem postupku donešeno ukupno šest presuda, od Osnovnog, preko Višeg do Vrhovnog suda.

“Plac na koma se širi tajkunsko preduzeće vrijedi samo 7.365 €”

Tek treća presuda u beranskom Osnovnom sudu donešena je u korist porodice Marić, i ove godine postala je pravosnažna.

Marić, međutim, tom presudom nije zadovoljan.

“Vijestima” je rekao da je potpuno neprihvatljivo da se na tako atraktivnoj lokaciji jedan ar zemljišta procjenjuje na svega sto pedeset eura.

“Prva procjena stručnjaka i vještaka bila je da je zemljište vrijedno 31.876,06 eura. Sada je presuđeno da trideset i pet ari na kom se širi tajukunsko preduzeće vrijedi samo 7.365 eura”, kazao je Marić.

On tvrdi da je procjenu uradio isti vještak koji je radio i prvu, ali da je mišljenje, kako kaže, promijenio preko noći:

“Tom vještaku smo podnijeli krivičnu prijavu, jer mislimo da se tako drastično umanjenje ne može donijeti tek tako”.

Andrijevčanin ističe kako ne može da vjeruje da se nešto slično može dešavati u državi koja se deklarativno zalaže za evropske vrijednosti i evroatlantske integracije.

“U 21. vijeku, u vrijeme restitucije, kada se teži da se greške ispravljaju i zemlja vraća bivšim vlasnicima, vama neko jednostavno oduzme zemlju, ostavi vas da poslije po sudovima dokazujete da je nastala šteta. I tako i u tome prođu skoro dvije decenije. Prođe vam život”, kazao je Marić.

Bonus video: