Osjećaj za lijepo kao dio tradicije

“Od nas zavisi da li ćemo izabrati planinski cvijet ili ćemo gajiti orhideju. Nekada imam osjećaj da se neke generacije stide svog porijekla”
122 pregleda 0 komentar(a)
izložba Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
izložba Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.09.2017. 13:59h

Izložbom “Umjetnički izraz na upotrebnim predmetima Banjana i Drobnjaka“ iz etnografske zbirke JU “Muzeji i galerije” Nikšić otvorena je tradicionalna manifestacija “Septembarski dani”. Etnolog i autorka izložbe Stana Marušić predstavila je sugrađanima predmete koji su ’50-ih i ’60-ih godina prošlog vijeka bili sastavni inventar u domu stanovnika Banjana i Drobnjaka.

“Ovom izložbom htjela sam da pokažem taj osjećaj za lijepo , koji je dio naše naljepše tradicije. Kao i svako ratničko društvo njegujući neke druge kultove, žena je bila ta koja je njegovala kult ljepote, koja je čuvala toplinu doma. Bila je u sjenci svega ostalog, a sačuvala je ono najljepše sve do naših dana”, kazala je Marušić.

Pored domaće radinosti, ćilima, torbi, prekrivača, odjeće, na izložbi su predstavljeni i predmeti koje su napravili muškarci.

“Ti predmeti su rijetko ukrašavani, ali zato imaju ljepotu forme. Jedino su ukrašene preslice, koje su muškarci radili za najdraže, momak za djevojku, brat za sestru. Nijesu to predmeti pravljeni za tržište, već za najdraže”, kazala je autorka izložbe.

Prema njenim riječima tradicija ne zarobljava, već obavezuje kao svjetionik, a na onome koji plovi je gdje će i kako da plovi.

“Od nas zavisi da li ćemo izabrati planinski cvijet ili ćemo gajiti orhideju. Nekada imam osjećaj da se neke generacije stide svog porijekla”, kazala je Marušić i istakla da su njena ljubav prema selu i djetinjstvo osnov njenog života.

Otvarajući izložbu, etnolog Blažo Markuš kazao je da nije bilo lako, poslije napornog rada u toku dana, uveče, uz svjetlost vatre sa ognjišta ili uz slabu svjetlost petrolejke nastaviti sa radom, plesti ili tkati za najmilije.

“Ali nekako, kao da se tada oslobodi mašta i sva ona želja i ljubav, da se pokaže i dokaže umješnost i maštovitost, smisao za oblikovanje i slaganje boja dođu do punog izražaja. Sve to što su te naše vrijedne žene vremenom stvarale danas predstavlja izvanredan segment tekstilnog rukovodstva u riznici naše narodne umjetnosti”, kazao je Markuš.

Dio tog bogatog nasljeđa, prema njegovim riječima, predstavljaju i predmeti od drveta koje je radila muška ruka, a koji su bili za svakodnevnu upotrebu.

Premijera predstave, Gitar i Boem fest, sjećanje na Vita...

Tokom “Septembarskih dana” u gradu pod Trebjesom biće održani brojne kulturni, sportski i turistički manifestacije. Što se programa iz oblasti kulture tiče za Dan Nikšića, 18. septembra, biće izvedena premijera predstave Nikšićkog pozorišta, “Inspekcija” koju je po tekstu Stevana Koprivice, režirao Goran Bulajić. Nikšićani će imati priliku i da odgledaju predstavu „Sveti i prokleti“, autorski projekat Obrada Nenezića, prisustvuju promociji reprint izdanja knjiga „Nikšić-Onogošt“ Petra Šobajića i „Zaloga“ Vladimira Mijuškovića, dok će u sklopu književne tribine „Kultopis“ gost biti Vuk Drašković. Nastavlja se i manifestacija „Viluško kulturno ljeto“ u okviru koje će biti obilježene 23 godine od smrti Vita Nikolića prikazivanjem filma „U trag zaboravu“ i predstavljanjem knjige Maksima Vujačića. Septembar će obilježiti i dva festivala - 12. izdanje Gitar festa i Boem fest, koji će prvi put biti organizovan ove godine. Tu su i brojne izložbe, pjesničke večeri, promocije knjiga, predstave za djecu, koncerti.

Bonus video: