ZIKS i Ministarstvo neće da kažu da li je Šahović robijao

Podgorički advokat Lazar Aković je početkom sedmice na prepoznavanju u policiji, tvrdio da je apsolutno siguran da ga je, u aprilu prošle godine, napao Šahović
2804 pregleda 1 komentar(a)
ZIKS, Foto: Zoran Đurić
ZIKS, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.09.2017. 10:56h

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstvo pravde odbili su da odgovore na pitanje “Vijesti” da li se Cetinjanin Jasminko Šahović nalazio u zatvoru četvrtog aprila prošle godine, kada je napadnut podgorički advokat Lazar Aković.

Oni se pozivaju na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

“Imajući u vidu činjenicu da se pitanje odnosi na lične podatake u vezi sa krivičnim djelom (izdržavanje kazne zatvora određenog lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija) postoji zakonska obaveza zaštite ličnih podataka i onemogućavanja njihove obrade i dostupnosti osim od strane ili pod nadzorom nadležnog državnog organa”, odgovorili su iz Ministarstva.

Aković je početkom sedmice na prepoznavanju u policiji, tvrdio da je apsolutno siguran da ga je, u aprilu prošle godine, napao Šahović.

Branilac Šahovića, advokat Miomir Joksimović, međutim, tvrdi da je to nemoguće, jer se njegov klijent u trenutku napada nalazio u Spužu, na izdržavanju sedmomjesečne kazne zatvora.

Joksimović je “Vijestima” rekao da je prisustvovao prepoznavanju u policiji, te da je Aković bio siguran da je Šahović napadač.

Aković je “Vijestima” rekao da “u cilju nesmetanog vođenja istrage ne želi da daje bilo kakve komentare”.

U otpusnom listu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), koji je dostavljen “Vijestima”, zaista piše da je Šahović u periodu od 1. decembra 2015. do 5. maja 2016. bio u zatvoru u Spužu na izdržavanju zatvorske kazne.

Advokat je 4. aprila prošle godine u večernjim časovima napadnut u podgoričkom naselju Siti kvart.

Dva muškarca tada su ga izudarala šipkom po glavi i tijelu.

Napad na Akovića tužilaštvo je kvalifikovalo kao ubistvo u pokušaju, za koje je zaprijećena kazna zatvora od pet do 15 godina, s tim da se za djela u pokušaju može izreći i blaža kazna zatvora.

Aković je do 2009. godine bio sudija podgoričkog Višeg suda.

Sudio je i u postupku za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića i u postupku za ubistvo urednika “Dana” Duška Jovanovića, u kojima je izrekao osuđujuće presude.

Aković je nakon napada dobio policijsku zaštitu.

Bonus video: