EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE

Rusija preko Njemačke do krova Evrope, Srbija uzela bronzu

Propuštene meč lopte u polufinalu sa NJemačkom nisu ostavile traga na srpskim odbojkašima
66 pregleda 0 komentar(a)
Rusija preko Njemačke do krova Evrope, Srbija uzela bronzu, Foto: Cev.lu
Rusija preko Njemačke do krova Evrope, Srbija uzela bronzu, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 04.04.2019. 23:21h

Drugi put od raspada bivšeg SSSR-a, odbojkaši Rusije su osvojile titulu prvaka Evrope - u uzbudljivom finalu Evropskog prvenstva u Poljskoj, "baćuške" su u Krakovu savladale Njemačku sa 3:2 (25:19, 20:25, 25.22, 17:25, 15:13), i ponovile uspjeh sa EP u Kopenhagenu iz 2013. godine.

Ulaskom u finale, Njemačka je ostvarila najveći uspjeh na prvenstvima Evrope.

Maksim Mihajlov sa 15 i Dmitrij Volkov sa 12 poena vodili su Rusiju do pobjede, dok Njemcima nije bio dovoljan sjajan učinak Đerđa Grozera, koji je meč završio sa 23 poena.

Bronza je pripala Srbiji, koja je u meču za treće mjesto pobijedila selekciju Belgije sa 3:2 (25:17, 22:25, 19:25, 25:22, 15:12).

Srbiju je do bronze predvodio Dražen Luburić sa 26 poena, Uroš Kovačević je upisao 16 poena, Srećko Lisinac 15, a Nemanja Petrić 13 poena.

Najefikasniji u poraženom timu bili su Simon van de Vorde i Gert van Vale sa po 16 poena.

"Ponosan sam na ove momke jer su pokazali karakter, pokazali su želju da se osvoji medalja", rekao je selektor Srbije Nikola Grbić. 

Grbić je naveo da će njegovi igrači vjerovatno biti svjesni vrijednosti ove medalje tek kada prođe malo vremena, jer je sinoć poslije polufinalne utakmice razočarenje bilo veliko i "vidljivo na licima svih". 

"Bili smo toliko blizu pobjede i ona nam je izmakla, a vratiti se poslije jednog takvog meča za manje od 24 sata i samo izaći na teren i boriti se za bronzu nije jednostavno. Apsolutno sam ponosan na igrače jer su smogli snage da se poslije sinoćnjeg razočarenja vrate, ponovo motivišu i izađu iz svega toga kao pobjednici", dodao je Grbić.  

Ovo je 11. medalja za reprezentaciju Srbiju na šampionatima Evrope, a osma bronzana, uz dvije zlatne i jednu srebrnu. 

"Potpuno su je zaslužili. Mislim da bi bila velika šteta da smo se vratili sa ovog EP bez medalje nakon svega što se događalo do sinoć. Mislim da su pokazali fantastičnu igru, jedinstvo i da to nije prestajalo od prvog do posljednjeg dana. Drago mi je što se se sve to krunisalo bronzanom medaljom. Žao mi je što nije drugačijeg sjaja, jer mislim da imamo kvalitet i da smo ga pokazali", rekao je Grbić.

Za najboljeg (MVP) igrača šampionata izabran je korektor Rusije Maksim Mihajlov.

A u najboljoj postavi šampionata su po tri ruska i njemačka odbojkaša.