Da li je ovo najdominantniji sportista današnjice: Devet godina bez poraza

Riner je juče, na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, osvojio devetu titulu prvaka svijeta u kategoriji iznad 100 kilograma, a osmu uzastopnu
235 pregleda 6 komentar(a)
Riner, Foto: Lemonde.fr
Riner, Foto: Lemonde.fr
Ažurirano: 03.09.2017. 13:17h

Sportski svijet je cijelog ljeta pričao o Nejmaru i Mbapeu, Pari sen Žermenu kao timu koji je potrošio ogroman novac da bi ove sezone pokušao da napravi velike stvari na fudbalskoj sceni.

U sjenci dva glamurozna fudbalska transfera, član Pari sen Žermena, kao sportskog društva, postao je možda i najdominantniji sportista današnjice – džudista Tedi Riner.

Francuski gorostas (204 centimetra, 140 kilograma), potpisao je ugovor lično sa Naserom Al Kelaifijem, vlasnikom PSŽ-a, koji kreće u formiranje džudo sekcije, za koju će godišnje biti izdvojeno između tri i četiri miliona eura. Njegova plata, prema navodima francuskih medija, biće 45 hiljada eura mjesečno.

Riner je vođa tog projekta, što je i logično, s obzirom na to da je riječ o čovjeku koji na tatamiju nije poražen devet godina, još od četvrtfinala Olimpijskih igara u Pekingu 2008.

Riner je juče, na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, osvojio devetu titulu prvaka svijeta u kategoriji iznad 100 kilograma, a osmu uzastopnu.

Između posljednjeg poraza i posljednje pobjede, uz osam svjetskih, ima i četiri evropske titule, te dvije zlatne olimpijske medalje, iz Londona i Rija.

Broj osvojenih Grend slemova, Gran prija i ostalih turnira se više i ne računaju...

U sportu, kakav je džudo, u kome trenutak nepažnje može skupo da košta, u kome se na svakom takmičenju, sve borbe završavaju u toku jednog dana, u razmaku od nekoliko sati, podatak da neko nije izgubio devet godina zvuči zaista nevjerovatno.

Zvanično, Riner je dobio 134 borbe zaredom, mada neki podaci pokazuju da ih je i preko 150.

U 21. vijeku, ovakva dominacija u jednoj sportskoj disciplini se ne pamti.

Rinerova serija, međutim, nije najduža u istoriji džudo sporta.

Čuveni Japanac, Jushiro Jamašita, nije izgubio nijedan meč od 1977. do 1985. godine – 203 puta je tatami napuštao neporažen, a od toga je sedam borbi završeno bez pobjednika.

Riner ima samo 28 godina, a nema dostojnog rivala. Rekord Jamašite je u opasnosti...

Bonus video: