Subotićev milion za vilu Marovića?

Boljević je navodno uzeo od Subotića novac u kešu i dao ga Krstoviću, a ovaj ga je predao na ruke Đorđini Marović. Ona mu je dala priznanicu o prijemu novca
277 pregleda 14 komentar(a)
Vila Marovića, kupljena od Miljana Miljanića, Foto: MANS
Vila Marovića, kupljena od Miljana Miljanića, Foto: MANS
Ažurirano: 03.09.2017. 13:44h

Srpski biznismen Stanko Subotić Cane navodno je pozajmio Isatu Boljeviću Isku 1,2 miliona eura da tivatski biznismen Radojica Krstović plati dug za vilu koju je kupio od Đorđine Marović, supruge Svetozara Marovića, rekao je najmanje jedan od aktera ove afere, saznaju “Vijesti”.

Boljević je navodno uzeo od Subotića novac u kešu i dao ga Krstoviću, a ovaj ga je predao na ruke Đorđini Marović. Ona mu je dala priznanicu o prijemu novca.

Boljević navodno ima priznanicu da mu je Subotić pozajmio novac.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Boljević još nije vratio novac Subotiću.

Boljevićem se bavi Specijalno tužilaštvo zbog sumnje da je umiješan u šverc cigareta vrijednih oko četiri miliona eura koje je policija pronašla u aprilu ove godine u ilegalnom magacinu kod Tuzi.

Nekretnina, za koju Krstović tvrdi da je kupio i da je njegova, sada je pod blokadom, jer je Viši sud u Podgorici privremeno oduzeo kompletnu imovinu Marovića, osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe i bivšeg visokog funkcionera DPS-a, njegove supruge Đorđine, sina Miloša i njegove porodice.

Time je sud prihvatio zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva da se imovina blokira dok se ne ozvaniče rezultati finansijske istrage zbog sumnje da su brojni stanovi, kuće i zemljišta stečeni kriminalnim aktivnostima Marovića i njegove kriminalne grupe.

Krstović se žalio Višem sudu u Podgorici jer mu je zabranjeno raspolaganje i korišćenje te nekretnine.

On je u žalbi koju je sudu predao 11. avgusta, a u koju su “Vijesti” imale uvid, naveo da mu je nejasno zbog čega je naveden kao treće lice na koje je prenijeta imovina fiktivnom kupoprodajom.

U žalbi Krstovića piše da je 140 hiljada eura uplatio direktno sa svog računa u CKB banci koji je pozajmio od Miodraga Krivokapića 6. oktobra 2015. godine. Njegova supruga je sa svog računa u istoj banci uplatila 85 hiljada, 75 hiljada je uplaćeno sa njegovog računa u Atlas banci, od kojih je 60 hiljada pozajmio od kuma Zdenka Kneževića iz Tivta.

“Ostatak do ukupne kupoprodajne cijene sam platio od novca koji sam pozajmio od Iska Boljevića iz Bara, i to iznos od 1.200.000 eura. Taj novac sam pozajmio na priznanicu čiju kopiju ne posjedujem, jer je prilikom predaje novca ostala kod Iska Boljevića. Ostatak kupoprodajne cijene sam predao na ruke prodavcu Đorđini Marović u mojoj firmi 'Objekta d.o.o', kojom prilikom je ista potpisala priznanicu o prijemu novca”, piše u žalbi Krstovića.

Specijalno tužilaštvo sumnja, a Viši sud im je prihvatanjem njihovog zahtjeva da se imovina blokira dao za pravo, da je Krstović od ugovorene cijene od milion i po isplatio samo 300 hiljada, ali osnovano sumnjaju da ni tih 300 hiljada nijesu bili njegov novac.

“To ukazuje da je ova kupoprodaja fiktivna i da služi da prikrije vlasništvo nad nekretninom“, piše u rješenju Višeg suda.

U Višem sudu u Podgorici za 5. septembar je zakazano ročište povodom žalbe Krstovića.

Marovićeva je luksuznu vilu u naselju Babin do, koji je prethodno kupila od proslavljenog fudbalskog stručnjaka Miljana Miljanića, prodala Krstoviću u oktobru 2015. godine. On je, prema ugovoru, morao da isplati vilu Marovićevoj najkasnije do 6. novembra 2015. godine, mjesec nakon potpisivanja tog dokumenta.

Marovićeva je zaključila kupoprodajni ugovor 6. oktobra 2015, kada je ovjeren kod notara u Budvi.

Kupoprodaja vile dogodila se samo sedam dana prije nego što je Specijalno državno tužilaštvo naložilo hapšenje njenog sina Miloša Marovića, koji je u međuvremenu priznao krivicu da je bio član kriminalne grupe.

On je platio 385 hiljada eura, ali još nije odslužio zatvorsku kaznu od godinu, koliko je kažnjen kao član kriminalne grupe svog oca. Mlađi Marović je uspio da dobije srpsko državljanstvo i preselio se u Beograd.

Kupoprodajnim ugovorom Krstović je dobio u vlasništvu parcelu od ukupno 800 kvadrata, od čega je 500 kvadrata dvorišta i 214 kvadrata voćnjaka. U ugovoru se navodi da je od novoizgrađene zgrade uknjiženo samo 207 kvadrata, koliko je i raniji objekat na toj parceli bio, ali da se vlasništvo prenosi i na oko 773 kvadrata izgrađenog, koji je nedavno uknjižen. Ukupno novizgrađena zgrada ima oko hiljadu kvadrata stambenog prostora u jednom od najelitnijih naselja u Budvi.

Saglasnost na ugovor o kupoprodaji sporne vile dao je i Svetozar Marović, koji je kod notara potpisao izjavu kojom, kako se navodi “daje saglasnost svojoj supruzi Đorđini da bez njegove dodatne saglasnosti zaključuje sve pravne poslove koji imaju za predmet otuđenje ili opterećenje nepokretnosti upisane na njeno ime, a stečene u vrijeme njihove bračne zajednice”.

Da je Krstović ispunio sve ugovorom predviđene obaveze, potvrđuje i to da se već 14. oktobra upisao u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine kao vlasnik zgrade i zemljišta, te da nije bilo nijednog opterećenja na tim nepokretnostima.

Marovićeva je trgovala 2012. kuću od 207 kvadarata sa dvorištem i voćnjakom i platila je 300 hiljada eura. Nakon toga uslijedili su obimni radovi, kuća je porušena i na njenom mjestu je nikla stambena zgrada.

Prema dokumentciji MANS-a Marovićeva je 29. avgusta 2012. predala zahtijev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju stambenog objekta sa četiri etaže. Dozvola je izdata već 18. septembra iste godine, nešto preko dvije sedmice od kada je zahtjev podnijet budvanskom Sekretarijatu za prostorno planiranje.

Početkom septembra iste godine je sklopljen i ugovor o plaćanju komunalija po kojem je supruga Svetozara Marovića na ime komunalija uplatila 68.401,39 eura.

Nikao je potpuno novi objekat, a predračunska vrijednost radova bila je 306 hiljada eura. Prema računici MANS-a kupovina i izgradnja kuće Marovićevu je koštala 670 hiljada eura.

MANS je tada pozvao Vrhovno državno tužilaštvo da ispita porijeklo novca porodice Marović, imajući u vidu da su primanja članova porodice, sudeći po njihovim imovinskim karotonima, daleko manja od novca koji je uložen u tu kuću.

Izgradnja kuće poklopila se sa pojavom dokumenata iz švajcarskog ogranka banke HSBC, do kojih je došla međunarodna grupa istraživačkih novinara. Dokumenti koji su objavljeni ukazuju da je supruga Svetozara Marovića imala 3,8 miliona dolara na računu u toj banci 2006/2007. godine. Marovići su tada demantovali ove navode i najavili tužbu.

Bonus video: