Drugi dan Petrovac Jazz Festivala obilježili snajni nastupi

Koncertni dio Petrovac Jazz festivala, umjesto na terasi tvrđave Castello, održan je u istoimenom klubu, ali to publici nije pokvarilo ugođaj
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2017. 10:23h

Drugi dan Petrovac Jazz festivala protekao je u znaku sjajnih nastupa.

Juče u podne na dvije lokacije - u budvanskom Camdus Cineplexu i u Petrovcu, ispred spomen doma Crvena komuna, održane su svirke. Publika u Budvi ispratila je koncert za klavir, dok su u Petrovcu svirali polaznici Master Workshopa.

Nakon nastupa ispred Crvene komune, mladi džezeri prisustvovali su radionici na kojoj su saznali nešto više o volonterizmu.

Popodnevna kiša poremetila je planove organizatora da koncerte održe na otvorenom. Naime, umjesto da u prostorijama Crvene komune održi predavanje na temu „Čudesna moć bluza“, gitarista Tibor Maha Nađ, koji se ovim žanrom bavi preko 30 godina, riješio je da uživo demonstrira zašto je ovaj pravac, kako je sam rekao, „prvi stepenik moderne muzike“. U tome mu je pomogao gitarista benda „Baswing“ Slobodan Subotin. Njih dvojica su, bez prevelikih priprema na akustičnim gitarama svirali, pokazavši da i u bluzu ima mjesta za improvizacije.

Njihova muzika privukla je znatiželjne šetače, koji su ulazili u galeriju Crvene komune kako bi, makar na nekoliko minuta, uživali u nastupu.

Koncertni dio Petrovac Jazz festivala, umjesto na terasi tvrđave Castello održan je u istoimenom klubu, ali to publici nije pokvarilo ugođaj. Naprotiv, kompletan utisak svojim nastupima popravili su Sašo Popovski sa svojim triom i mađarski bend Djabe.

I dok je Popovski priliku iskoristio da predstavi svoju autorsku muziku, a kroz karakteristične nepravilne ritmove i zemlju iz koje dolazi, Mađari su u Petrovcu, kako kažu „na domaćem terenu“, jer su na ovom festivalu već svirali. No, pored starih kompozicija, predstavili su i novi album, kao i nove članove.

Treći dan festivala ljubiteljima džez muzike donijeće raznovrstan program. U podne će polaznici Master Workshopa ispred Crvene komune održati završni koncert, a već u 12 i 30 grupa „Naslikam ti facu“ na istom mjestu oslikavaće prolaznike.

Plato ispred Crvene komune biće centar dešavanja Petrovac Jazz festivala od 20 časova, kada će nastupiti ulični svirači „Cheep Seats“. Već od 22 sata na tvrđavi Castello predstaviće se Gradska muzika svojim „Jazz projectom“, a treće veče festivala svirkom će zatvoriti Adnan Teskeredžić trio.

Galerija

Bonus video: