Hamilton po provali oblaka prestigao Šumahera

Hamilton 69. put najbrži na zvaničnom treningu
1 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2017. 16:38h

Luis Hamilton je od danas rekorder po broju pol-pozicija u karijeri, bolji je i od legendarnog Mihaela Šumahera.

Britanac je bio najbolji na treningu pred trku za Veliku nagradu u Monci (vrijeme 1:35.554), to mu je 69. pol-pozicija u karijeri, a dešavanja u Italiji je obilježila velika kiša zbog koje su kvalifikacije trajale više od tri i po sata.

Vozači su dva i po sata proveli čekajući u svojim garažama, čak je bilo i neizvjesno da li će se kvalifikacije i nastaviti...

"Nije ni trebalo da izađemo na stazu. Nije bio jak udar, ali okretanje na pravcu ne bi smjelo da se dešava u Formuli 1", rekao je Roman Grožan, koji je doživio udes.

Nastavak kvalifikacija je prvobitno odložen za 15 minuta, bezbjednosno vozilo je izašlo na stazu, ali pošto je kiša nastavila da pada uslovi se nisu poboljšali. Tako su kvalifikacije pomjerane u više navrata po 15 minuta...

U promjenljivim uslovima najbolje se snašao Hamilton, koji je pol-poziciju obezbijedio u posljednjem trenutku, za skoro sekundu i po ispred Maksa Ferstapena iz Red Bula, koji je kasnije zbog kazne pomjeren na 12. mjesto.

"Posebno mi je drago što sam rekord oborio baš u Italiji, na legendarnoj stazi u Monci. Znam da je ovo "teren" Ferarija, ali uvijek volim da budem tu. Nadam se pobjedi, ali i znam da će biti uzbudljivo", rekao je Hamilton koji u generalnom plasmanu ima sedam bodova manje od lidera Sebastijana Fetela.

Treći je trebalo da bude Danijel Rikardo, ali je i on kažnjen kao klupski kolega Ferstapen, pa će s druge i treće pozicije krenuti Lens Strol u Vilijamsu i Esteban Okon iz Fors Indije.

"Neću da se bavim prognozama koliko je dobro što sam drugi pred start trke. Srećan sam, ali ponašaću se isto kao da krećem sa 12. mjesta", kaže Strol, debitant u najbržem cirkusu.

Kao četvrti će startovati Mercedesov Valteri Botas, slijede Ferarijevi piloti Fetel i Kimi Raikonen, a prvih 10 kompletirali su Felipe Masa, Stofel Vandorne, Serhio Peres i Niko Hulkenberg.

Ferari je podbacio na svojoj stazi, svjestan je toga i Fetel.

"Nemam pojma šta se desilo. Bio sam iznenađen koliko su drugi brzi i ne znam zašto je to bilo tako. Vidjećemo šta će biti tokom trke. Imamo dobar bolid, ne treba da se plašimo i mislim da će biti zabavno", poručio je Fetel.

Sjutrašnji start trke zakazan je za 14 časova. Staza je duga je 5,7 kilometara, a voziće se 53 kruga.

Prošle godine je pobijedio Niko Rozberg, aktuelni šampion koji se u međuvremenu povukao iz Formule 1.

Bonus video: