VIŠI SUD POTVRDIO I DRUGI SPORAZUM

Savić Budvi vraća još 3.842.766 eura

Predsjednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić prije dva dana prihvatio nagodbu Savićeve kompanije i tužioca Čađenovića
0 komentar(a)
Branislav Savić Gugi, Foto: Boris Pejović
Branislav Savić Gugi, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2019. 23:19h

Firma biznismena Branislava Gugija Savića u naredne dvije godine mora Opštini Budva da vrati gotovo 4.000.000 eura, zbog malverzacija prilikom dva opštinska posla.

To je odlučio podgorički Viši sud, koji je prihvatio drugi sporazum kojim je Savićeva kompanija  Gugi commerce priznala da je oštetila budvansku kasu prilikom gradnje Donjeg bulevara i seoskog puta za Krapinu.

Sporazum, kojim je precizirano da Savićeva firma vrati 3.842.766,69 eura prošle sedmice razmatrao je predsjednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić.

Sudija Savić prije dva dana donio je odluku da prihvati nagodbu Savićeve kompanije sa specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem.

Prema tom dogovoru,  milioni će Opštini Budva biti vraćeni u ratama, a krajnji rok je dvije godine od pravosnažnosti presude.

Kao garanciju da će platiti novčanu kaznu, Savićeva firma u februaru je pred notarom u Budvi potpisala založnu izjavu. 

Potpisom na tu izjavu stavljena je hipoteka na tri stambene zgrade u Donjoj Lastvi i atraktivni zemljišni kompeks na Bećićkoj plaži, pored hotela Splendid.

Savićeva kompanija i izvršni direktor tog preduzeća Dragoljub Milanović ranije su zaključili još jedan sporazum sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Zbog štete pričinjene opštinskoj kasi u poslu izgradnje koncertnog platoa na Jazu, tada su pristali da plate novčanu kaznu od 2.200.000 eura.

Savić i Milovanović priznali su krivicu u budvanskim predmetima Krapina, Bulevar i Jaz.

Pred tužiocima su priznali da su učestvovali u namještanju tih poslova, kojima je Opština Budva oštećena za 6.000.000 eura.

Ročište o odlučivanju po ovom sporazumu odgađano je više puta jer se čekalo izjašnjenje Opštine Budva koje je ranije uslovno dalo saglasnost na oba sporazuma.

Tražili su da im se, osim nekretnina, ponudi i bankovna garancija ili mjenica, kako bi ih u slučaju nepoštovanja predviđenih rokova za plaćanje odmah aktivirali. 

Prema sporazumu, milioni će Opštini Budva biti vraćeni u ratama, u naredne dvije godine

U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, na Savićevu imovinu upisana je hipoteka u korist hipotekarnog povjerioca Opština Budva:

“Radi obezbjeđenja novčanog potraživanja po osnovu sporazuma o priznanju krivice, zaključenog između specijalnog tužioca sa jedne i okrivljenih Dragoljuba Milanovića i Gugi commerce, prema kome je na ime pribavljene imovinske koristi dužan uplatiti na žiro-račun Opštine Budva 3.842.766,69 eura”.

Prema toj evidenciji oni u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude moraju uplatiti 170.000 eura u opštinsku kasu, još 900.000 eura u roku od šest mjeseci, a preostalih 2.772.766,69 eura u roku od dvije godine.

Hipoteka Opštine Budva upisana je na trospratnu stambenu zgradu u Donjoj Lastvi, u tivatskoj opštini. Blokirana su dva stana u prizemlju od po 69 kvadrata, stan od 76 kvadrata na prvom spratu, stanovi od 76 i 70 kvadrata na drugom spratu, nestambeni prostori od 60 i 54 kvadrata na tavanu i deset garažnih mjesta ukupne površine 178 kvadrata.

U tom naselju založena je još jedna stambena zgrada u kojoj Gugi commerce ima poslovni prostor od 44 kvadrata u suterenu, stanove od 44 i 51 kvadrat u prizemlju, 44 i 50 kvadrata na prvom spratu i 69 kvadrata nestambenog prostora na tavanu.

Negirao krivicu, tvrdio da je preplaćen, pa pristao na dil

Iako je Savićeva kompanija sa Specijalnim državnim tužilaštvom potpisala dva sporazuma o priznanju krivice,  taj biznismen nakon hapšenja tvrdio je da nije dio kriminalne grupe Svetozara Marovića i da je u kapitalnim poslovima Opštine Budva on oštećen.

Prvobitno je odbijao da potpiše sporazume sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Nakon hapšenja Savića, iz njegove kompanije “Vijestima” su kazali da im je  iz budvanske kase plaćeno više  za izgradnju Donjeg bulevara, nego što je zaista trebalo.

Navodno, oni su tada tražili da vrate "višak" novca u opštinsku kasu, koja je izgradnjom Donjeg bulevara oštećena za gotovo 3,7 miliona eura.

Preporučujemo za Vas