Slikarski performans i koncerti otvorili Petrovac Jazz Festival

Program ovogodišnjeg festivala održava se na više lokacija, a za koncertni dio namijenjena je terasa tvrđave Castello
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2017. 13:32h

Jedanaesto izdanje Petrovac Jazz festivala zvanično je počelo sinoć slikarskim performansom “Govor tela jeste govor duše” koji su ispred spomen doma Crvena komuna zajedničkim snagama izvele balerina i slikarka Dubravka Milivojević i njena koleginica balerina Aleksandra Dejanović.

Bijela platna i muzika Vasila Hadžimanova koja se čula sa zvučnika nagovijestila je prolaznicima da su organizatori Petrovac Jazz festivala spremili nešto veoma interesantno, pa su oni znatiželjni strpljivo sačekali početak. Do tada, mogli su da uživaju gledajući Dubravkine radove koji jasno predstavljaju neke od plesnih pokreta. Performans u trajanju od tridesetak minuta proizvod je jednogodišnje, kako slikarske, tako i koreografske studije pokreta, a okupljeni su sa oduševljenjm pratili sve ono što se dešavalo ispred Crvene komune.

Najprije su plesom, Dubravka koja je stojala ispred dva platna i Aleksandra, kojoj se vidjela samo sjenka, plesnim pokretima dočaravali govor tijela, a onda je Milivojević iskoristila svoj material za rad i na licu mjesta oslikavala postavljene panoe - jedno vedrim, a drugo tamnijim bojama.

U performansu su učestvovali i najmlađi gledaoci koji su zauzeli prve redove, pa su se trudili da što vjernije oponašaju pokrete ove dvije umjetnice.

Organizatori festivala posjetiocima su priredili iznenađenje, a pravo sa Nišvila, u Petrovac je stigla još jedna grupa slikarki koje su se predstavile pod imenom “Naslikaj mi tijelo i lice”, a uživo su demonstrirale kako izgleda njihov performans.

Program ovogodišnjeg festivala održava se na više lokacija, a za koncertni dio namijenjena je terasa tvrđave Castello. Čast da otvore koncertni dio Petrovac Jazz festivala imali su Šule Jovović i Sanja Raičković, koji su uz jazz standarde zagrijali atmosferu, a svako izvođenje ispraćeno je aplauzom. Nakon njih, po prvi put u Crnoj Gori publici se predstavio austrijski pijanista Dejvid Helbok sa svojim triom, a njegov nastup pratilo je dosta stranaca.

I drugi dan festival protiče je uz sjajan program, a organizatori su priredili dva događaja u podne - koncert za klavir održan je u Camdus Cineplexu, dok su polaznici Master Worhshopa imali još jedan nastup u Petrovcu ispred Komune.

Današnji program biće nastavljen predavanjem gitariste Tibora Maha Nađa na temu “Čudesna moć bluza”

“Drago mi je što sam tu i što ćemo pokrenuti radionicu iako znam da ovdje ljudi nemaju običaj da dođu i postavljaju pitanja. Radionice će biti bazirani da se edukuje mlađa publika, a bluz je prvi stepenik moderne muzike i od njega potiče sve što danas slušamo. Zato je to interesantno i dobro bi bilo da dođu čak i džez muzičari” ispričao je na konferenciji za novinare Nađ koji se bluzom bavi preko trideset godina.

Koncertni dio biće na tvrđavi Castello, a u goste dolazi makedonski muzičar Sašo Popovski i mađarski bend “Djabe” koji su i prije nekoliko godina svirali na ovom festivalu.

“Nosimo sjajne utiske iz Crne Gore, a večeras ćemo predstaviti naš novi album, ali biće tu i starih stvari”, ispričao je basista benda Djabe Barabas Tomas. On je otkrio da je su iz stare postave ostali samo gitarista Égerházi Attila, ali da se zvuk benda nije promijenio.

“Dodali smo klavijature, ali se sama koncepcija nije promijenila, jedino što sad više vučemo ka džezu i više su zastupljeni duvači”, objašnjava on.

Direktor Festivala Vinko Mihajlović bio je zadovoljan kako protiču prvi festivalski dani, a najavio je da će u slučaju kiše, koja je najavljena za posljednje dane vikenda, program ispred Crvene komune biti preseljen u njihove prostorije na spratu, dok će koncerti na terasi tvrđave Castello biti pemješteni u istoimeni klub.

Galerija

Bonus video: