Provjeravaju i ko se gratis parkirao u Budvi

Do ponedjeljka rok da dostave kompletnu dokumentaciju za period u kom je na čelu budvanske firme bio Dragan Liješević
217 pregleda 8 komentar(a)
Dragan Liješević (Novina), Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Liješević (Novina), Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.09.2017. 13:53h

Inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja tražili su od budvanskog preduzeća Parking servis da im do 4. septembra dostave kompletnu poslovnu dokumentaciju za period u kom je na čelu te opštinske firme bio Dragan Liješević.

Policiju naročito zanimaju nalozi za isplatu, pozjamice, akontacije, naknade članovima Odbora direktora, Liješevićeva zarada, ali i ko se gratis parkirao u Budvi.

Sa nalogom koji je potpisao šef tog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić, inspektori su juče ujutro došli u budvansko preduzeće.

U tom nalogu taksativno je nabrojano šta od dokumentacije mora da se nađe na stolu istražitelja najkasnije do ponedjeljka.

Radonjićevi inspektori dokumentaciju su tražili dvadesetak dana nakon što je budvanska opštinska Kancelarija za antikorupciju Specijalnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Parking servisa Dragana Liješevića i nekadašnjih odgovornih osoba u tom preduzeću.

U prijavi su ih osumnjičili da su kao organizovana grupa zloupotrijebili službeni položaj i oštetitili firmu za više desetina hiljada eura.

“Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici od službenika Specijalnog policijskog odjeljenja zatražilo je da od vašeg privrednog društva izuzmemo dokumentaciju - bruto bilans analitički i zaključni list za 2012., 2013., 2014., 2015. i 2016. godinu, izvještaje o popisu sredstava sačinjene od strane popisne komisije za period 2012 - 2016”, piše u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Inspektori su tražili i da im se dostave analitičke kartice za minuli četvorogodišnji period, kada je preduzećem upravljao Liješević.

“Za period 2012 - 2016, analitičke kartice dobavljača za navedene godine, osim dobavljača za vodu, komunalije, struju, telefon, HTZ, gorivo, osiguranje i srevis auta, jer je već pribavljena. Takođe, analitičke kartice troškova reprezentacije za sve korisnike, analitičke kartice potraživanja od zaposlenih, a posebno od Dragana Liješevića i Gorana Bazovića i to po svim osnovama, kao i članova Odbora direktora. Naloge za knjiženje blagajni kojima je vršena isplata reprezentacija i naloga za sklužbena putovanja ili pozajmice, akontacije... sa dokumentacijom po tom osnovu za 2012., 2013., 2014. i 2015”, piše u zahtjevu.

Radonjić je od Parking servisa tražio dokumenta o odlukama nadležnih organa te firme o usvajanju završnih računa za period od 2012. do 2016. godine.

“Dostaviti odluke o visini naknade članovima Odbora direktora i zarade izvršnom direktoru za period od 2012. do 2016. Revizorske izvještaje za pomenuti period, kao spiskove i pregled izdatih kartica za parkiranje u ukupnom iznosu i u vezi sa tim koliko je izdato besplatnih kartica, zatim gratis, povlašćenih za period od 2012. do 2016. godine”, piše u zahtjevu.

Navode nezakonitosti u poslovanju tog preduzeća potvrdio je izvještaj nezavisnog revizora, koje je novo budvansko rukovodstvo preduzeća angažovalo.

Nakon tog izvještaja, kompletna dokumentacija predataka je Kancelariji za antikorupciju.

Navode nezakonitosti u poslovanju tog preduzeća potvrdio je izvještaj nezavisnog revizora, koje je novo budvansko rukovodstvo preduzeća angažovalo

Parking servis prije pola godine dobio je novu upravu, koju je postavila koaliciona opoziciona budvanska vlast.

Račun preduzeća bio je blokiran, a dugovanja su bila oko 650.000 eura.

“Revizor je dostavio izvještaj, koji je pokazao, najblaže rečeno, nesavjesno poslovanje u najvećoj mjeri bivših rukovodećih ljudi u preduzeću, koja se ogleda u nerazumnom trošenju novca na putovanja, razne vidove prezentacija i pozajmica. To je bio jedan od razloga što smo smijenili bivšeg direktora Liješevića. Izvještaj revizora je dat nadležnim institucijama”, saopštila je nova uprava nedavno na nedavno konferenciji za medije. Liješević se odmah nakon što je protiv njega podnijeta prijava oglasio, demnatujući da je oštetio firmu.

“Izgleda da što više puca, nova vlast u Budvi sve niže udara. Odbacujem optužbe da sam na bilo koji način zloupotrijebio službeni položaj dok sam obavljao funkciju direktora JP Parking servis Budva. Prvo i najvažnije - dug preduzeća prilikom mog razrješenja nije iznosio 650.000 eura. Najveći dug koje je preduzeće imalo, odnosio se na poreze i doprinose zaposlenih u iznosu od 175.109,66 eura. Nijedno putovanje niti reprezentacija nijesu bili moj hir, već potreba preduzeća, uostalom za svako postoji opravdanost sa čim je novo rukovodstvo odlično upoznato”, kazao je Liješević tada.

Potvrdio je da je bilo pozajmica iz kase preduzeća, ali da su vraćene.

“Da, pozajmica je bilo od strane preduzeća prema zaposlenima i meni, ali u vidu akontacija zarada, ili je rukovodstvo trebalo da se ogluši o probleme svojih zaposlenih? Svaka pozajmica je vraćena. Servisiranje službenih vozila takođe je rađeno u skladu sa svim zakonskim propisima. Na kraju, nadležni će dati završnu riječ koju novo rukovodstvo neće dočekati na sadašnjim funkcijama”, kazao je Liješević ranije.

Liješevićev put u BG plaćen 2.751€

Revizor je ranije utvrdio da je tokom 2016. Liješević na službena putovanja potrošio 35.901 euro, a ostali zaposleni još pet hiljada eura.

Fakture su takstativno navedene i uz izvještaj dostavljene Kancelariji.

Prema toj dokumentaciji, Liješević je samo na jedno službeno putovanje - odlazak u Beograd, potrošio 2.751 eura, a drugi službeni put koštao ga je 1.531 euro.

Bivši direktor sa biznis kartice potrošio 7.181 euro

Izvještaj revizora pokazao je da se nije štedjelo ni kada su reprezentacije bile u pitanju, ali i da je Liješević na biznis kartici potrošio 7.181 euro, s tim što nije poznato šta je trgovao i plaćao njome.

Za “razduženja po nalogu” Liješević je imao trošak od 5.424 eura, a na ime “raznih računa” samo prošle godine potrošio je još 1.249 eura novca preduzeća.

Izuzetni troškovi bili su i za službeni automobil “opel insignia”, koji je firmu tokom 2015. i 2016. godine koštao 12.750 eura za održavanje i gorivo.

Tokom obje godine mijenjane su i kupovane nove gume, za šta je potrošeno nešto manje od četiri hiljade eura.

Revizor je utvrdio i da je bivši direktor od preduzeća pozajmio 43.746 eura, dok je radnicima Parking servisa na ime pozajmica dato 68.881 euro.

Liješević, kojeg je opozicija godinama unazad optuživala za nesavjestan rad i malverzacije, više puta isticao je da je je radio u skladu sa zakonom i da nije oštetio firmu.

Bonus video: