HN strip festival: Manifestacija koja povezuje umjetnik i ljubitelje stripa

“HSF je svoj status jedne od tri regionalno najvažnije manifestacije posvećene stripu ponovo potvrdio dovodeći stvaraoce iz samog svjetskog vrha strip umjetnosti, ali i izuzetno bogatim programom ispunjenim izložbama, radionicama, predavanjima, besplatnim crtanjem za fanove, žurkama i berzom stripova"
102 pregleda 0 komentar(a)
HSF
HSF
Ažurirano: 31.08.2017. 13:04h

Hercegnovski strip festival koji se u najvećem bokeljskom gradu održava od 1. do 6. septembra, biće ovoren u petak veče u 21 sat na trgu Belavista u Starom gradu. U galerijama Josip Bepo Benović, Sue Ryder i lounge bar Amerika u isto biće vrijeme otvorene izložbe radova svih specijalnih gostiju : M. Guera, Rodžer Ibanjez, Toni Fejzula, Goran Sudžuka, Mauricio di Vinćenco, Antonio Lući, Valerio Held ,Dražen Kovačević, Richard Marazano, Enis Čišić.

“Na festivalu koji organizujemo jedanaesti put , deset je specijalnih gostiju, četiri instruktora i teoretičara stripa, četiri stalna gosta, šest izdavačkih kuća i preko četrdeset ostalih gostiju. Programom je predviđeno četrnaest izložbi, šest muzičkih programa i preko sedamdeset časova kulturno-zabavnog sadržaja tokom šest festivalskih dana”, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare član organizacionog odbora Jovan Subotić. On je najavio da će gosti biti: Tihomir Tikulin, Iztok Sitar, Vlada Vesović, Milorad Vicanović – Maza, Stevan Subić, Krešimir Biuk, Luka Cakić, Marko Stojanović, Emir Pašanović, Pavle Zelić, Ivan Šainović, Siniša Banović, Aleksa Gajić, Milica Mastelica, Dragana Kuprešanin, Bora Grbić, Milan Mišić i Dražen Baletić.

“HSF je svoj status jedne od tri regionalno najvažnije manifestacije posvećene stripu ponovo potvrdio dovodeći stvaraoce iz samog svjetskog vrha strip umjetnosti, ali i izuzetno bogatim programom ispunjenim izložbama, radionicama, predavanjima, besplatnim crtanjem za fanove, žurkama i berzom stripova. Ponovo je program podignut za nivo više pa je osim unapređivanjem strip-radionica i predavanja, koje se u ovogodišnjem izdanju HSF-a ogleda uspostavljanjem saradnje sa hercegnovskim i tivatskim školama, kao i sa školama crtanja iz Bara i Nikšića”, kazao je član organizacionog odbora Nebojša Mandić.

Slikar i strip crtač Nikola Ćurčin koji je 2006 godine osnovao HSF, očekuje još više posjetilaca i vjeruje da će Festivala iz godine u godinu rasti. Najvio je i jednu novinu. Svi učesnici će ove godine crtati Stripa u boci i tako poslati poruku svijetu da je strip najkompleksnija umjetnost koja spaja skoro sve grane vizuelnog stvaralaštva, ali i ljude i civilizacije.

Programom je planirano i cjelodnevno crtanje u subotu (2. septembar) na trgu Nikole Đurkovića , u nedjelju (3. setembar) na Škveru i u srijedu (6. septembar) na Peoples beach baru.

Strip autor iz Beograda, Dražen Kovačević glavni crtač sjajnog stripa Valkira kojeg izdaje francuska kuća Solej (Soleil) ustvrdio je da je HSF postao jedan od vodećih festivala u regionu. “Poenta ovakvih festivala je druženje, jer je jezik stripa , osnosno slike univerzalan- najneposredniji vid komunikacije”, kazao je Kovačević.

Mandić je istakao HSF sprovodi i ove godine da humanitarnu misiju , pa će tako svi umjetnici učestvovati u live art izradi slika od čije prodaje će se dopuniti fond namjenjen pomoći Luštici da se oporavi od požara koji su nedavno devastirali ogromne površine ovog poluostrva.

Za goste umjetnike biće organizovano predstavljanje kulturno umjetničkog nasljeđa Herceg Novog, Boke i Crne Gore, i našeg podmorja.

Gosti crtaju postere

Kao i svake godine, gosti jedine manifestacije posvećene devetoj umjetnosti u Crnoj Gori, osmislili su impresivne postere – uklapajući karaktere iz stripova čiji su autori, u poznate hercegnovske prostore.

Wonder Woman koju je nacrtao Goran Sudžuka je na posteru zaštitnica Mamule, Adama Vilda je Antonio Luki smjestio na zidine starog grada, dok su na posteru Tihomira Tikulina svi likovi koje ovogdišnji gosti crtaju, ali u stilu njegovih prepoznatljivih Pimpeka. Posteri će uz ostale suvenire HSF-a biti i u prodaji .

Bonus video: