Evo koliko voća smijete da pojedete u toku nedjelje

0 komentar(a)
Bobičasto voće, Foto: Shutterstock
Bobičasto voće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.08.2017. 17:14h

Vjerovatno ste već čuli da voće sadrži mnogo šećera. A ako na to dodate činjenicu da šećer generalno nije zdrav, prirodno je da se zapitate kako na nas utiče voćni šećer. Postoje čak i dijete koje strogo ograničavaju konzumiranje voća ili ga ne dozvoljavaju uopšte, pa da li bi trebalo ipak da povedete računa koliko voća jedete?

Prema uputstvima američkog Ministarstva poljoprivrede, generalno se preporučuje da odrasle žene unesu jednu i po do dve šolje voća u toku dana, maksimalno 14 šolja nedeljno. Izgleda da, nažalost, možete unijeti i previše "dobrih" namirnica kao što je voće...

"Šećer u voću jeste nešto što bi trebalo da uzmete u obzir kad planirate svoju ishranu", kaže za Women's Health dr Džuli Apton, osnivač sajta Appetite for Health.

Jedna jabuka ima oko 19 grama šećera, što nije zanemarljivo, kaže ona. Ali, voće je bogato i vlaknima koja će usporiti varenje i samim tim i apsorpciju šećera, tako da kad pojedemo voće ne dolazi do naglog skoka šećera u krvi koji je izvestan kad pojedemo čokoladu.

Uz to, za naše zdravlje pogubni su prerađeni šećeri, a ne oni koji se prirodno nalaze u voću ili mlijeku, recimo.

Ali, voće u velikim količinama može izazvati nadimanje i gasove kod osoba koje teže vare fruktozu.

Ipak, definitivno ne bi trebalo da se brinete da ćete se ugojiti od voća. Iako pretjeran unos voća može dodati koju kaloriju u ukupnom zbiru, malo je vjerovatno da će to uticati na vašu kilažu.

"Za više od 15 godina koliko radim sa klijentima, još nisam upoznala nekoga ko se ugojio od voća", kaže dr Apton.

"Kao dio izbalansirane ishrane, voće je zdravo i donosi puno prednosti, umanjuje rizike od određenih tipova kancera, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2", dodaje ona, prenosi Mondo.

Bonus video: