Predstave iz Francuske i Slovenije u fokusu programa

I ove godine, FIAT se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Glavnog grada, kao i uz pomoć drugih sponzora i prijatelja festivala. Ipak, iz festivala se i dalje nadaju boljim danima za nezavisnu umjetničku scenu u Crnoj Gori
0 komentar(a)
FIAT, Foto: FIAT
FIAT, Foto: FIAT
Ažurirano: 31.08.2017. 11:42h

Festival internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) 2017. počeće 8. i trajati do 17. septembra 2017. godine. Tokom deset festivalskih dana, u glavni grad vratiće se jedinstveni duh FIAT-a kroz mnoštvo različitih programa i segmenata: od takmičarske selekcije predstava, gostovanja, predstavljanja umjetnika i umjetničkih grupa, likovnog, filmskog i književnog programa, karakterističnog muzičkog segmenta do kreativnih industrija.

Ove godine na FIAT-u, predstaviće se francuski ulični teatar, ukupno tri predstave po izboru selektorke Florijan Gaber, u saradnji sa Fondacijom “Petrović Njegoš” i Francuskim kulturnim centrom u Crnoj Gori, kao i četiri predstave slovenačkog plesnog teatra po izboru selektora Nika Goršiča, u saradnji sa Ambasadom Slovenije. Sve ove predstave stavljaju fokus na zemlje iz kojih dolaze i, po izboru selektora, najbolje prezentuju alternativnu scenu i izraz zemalja.

Ovogodišnji FIAT obilovaće internacionalnim gostovanjima iz Rusije, Brazila, Italije, Austrije, Letonije, te zemalja regiona, Hrvatske i Srbije. Pored gostiju sa strane, fiatovska publika će imati prilike da pogleda i predstave u vantakmičarskoj selekciji nastale u koprodukciji FIAT-a sa Budva Grad teatrom i JU “Zahumlje” iz Nikšića, predstava “Tri sestre”, u režiji Ane Vukotić i Slobodana Milatovića, i koprodukcije FIAT-a i Crnogorskog naodnog pozorišta, predstave “Danzen” Damjana Pejanovića, kao i gostovanja domaćih predstava sa akcentom na teatar za mlade kroz predstave “Kapital djeca” Petra Pejakovića i Dušana Murića i predstavu “O ćutanju i drugim imitacijama sreće” danilovgradske Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš”.

Festival će se odvijati na više lokacija u Podgorici: Kuslevova kuća, KIC “Budo Tomović”, Crnogorsko narodno pozorište, prostor parka na Kruševcu i Perjanički dom. Fiatovski duh prošetaće se i drugim gradovima u Crnoj Gori. Iz direkcije navode da će predstave uličnog teatra imati gostovanja u Kotoru, u saradnji sa Kulturnim centrom “Nikola Đurković”, a spremaju iznenađenja i u još nekim gradovima. Ulaz na sve programe festivala, kao i do sad, biće besplatan.

I ove godine, FIAT se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Glavnog grada, kao i uz pomoć drugih sponzora i prijatelja festivala. Ipak, iz festivala se i dalje nadaju boljim danima za nezavisnu umjetničku scenu u Crnoj Gori, čekajući realizaciju inicijative dodjele jedinstvenog prostora koji bi bio svojevrsna baza kompletnoj nezavisnoj kreativnoj sceni, u kojoj bi stvaraoci dobili adekvatne uslove za rad, razvoj i građenje konteksta neophodnog za razvoj ukupne crnogorske kulture.

Bonus video: