OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA

Šta je uzrok mučnine tokom vožnje?

Protiv nje se možemo boriti na način da, dok se vozimo gledamo kroz prozor prema relativno udaljenim objektima i fokusiramo se na neku stabilnu tačku na horizontu
126 pregleda 0 komentar(a)
mučnina, dijete, kola, Foto: Shutterstock
mučnina, dijete, kola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.08.2017. 10:14h

Zašto neki ljudi osjećaju mučninu za vrijeme putovanja automobilom, autobusom ili vozom, a ostali čitaju knjigu ili satima surfaju pametnim telefonom i pritom se dobro osjećaju? Od takozvane 'bolesti putovanja' boluju milijoni ljudi, no nije riječ o stvarnoj bolesti, već o svojevrsnom "kratkom spoju" do kojega dolazi u mozgu, objasnio je njemački ljekar, dr. Tomas Jelinek.

"Nije riječ o bolesti poput gripe, već o svojevrsnom 'kratkom spoju' u mozgu", objasnio je dr. Jelinek, ljekar u berlinskom Centru za putovanja i tropsku medicinu.

Do toga 'kratkog spoja' dolazi kada mozak primi protivrječnu poruku o kretanju i položaju tijela u prostoru, što zbunjuje mozak i rezultira mučninom, a nerijetko i povraćanjem, objasnio je Jelinek.

Informacije stižu iz oka, odnosno iz centra za ravnotežu u unutrašnjem uhu.

Za interpretaciju svih senzornih signala koje mu šalje tijelo odgovoran je talamus. Kad se krećemo, mišići su u pokretu, oči imaju pregled udaljenosti, a unutrašnje uho održava ravnotežu. Upravo je to unutrašnje uho, kojega smo najmanje svjesni, jako važno.

Naime, sićušne cijevi ispunjene tečnošću unutarašnjeg uha govore nam kamo se krećemo. Ako smo okrenuti naopačke, to odmah znamo. Ako hodamo brzo i to znamo jer se tečnost u uhu ponaša po zakonima fizike. Talamus sve te informacije vrlo jednostavno prenosi u mozak.

No dok se vozimo automobilom ili brodom, talamus je zbunjen. Mišići nisu u pokretu, a oči vide da se krećemo, usto i brzo. A spomenuta tečnost u unutrašnjem uhu jako se uznemiri jer se krećemo. Dolazi do pobrkanih signala koji upućuju na to da nešto nije u redu, što zbunjuje mozak koji stimuliše proizvodnju hormona stresa.

Mozak regaguje slanjem signala mučnine koja se često pretvori u povraćanje.

Mučnina za vrijeme vožnje češća je kod djece jer mozak nije još u potpunosti razvijen za razliku od mozga odrasle osobe koji već "ima iskustva" i bolje procesuira poruke.

Na sreću, bolest putovanja prestaje čim izađemo iz prevoznog sredstva.

Protiv nje se možemo boriti na način da, dok se vozimo gledamo kroz prozor prema relativno udaljenim objektima i fokusiramo se na neku stabilnu tačku na horizontu.

Ukoliko ne želite rizikovati, prije putovanja uzmite tabletu protiv mučnine, prenosi Jutarnji.

Preporučujemo za Vas