Da li je crnogorsko tužilaštvo držalo u fioci papire o Uliću?

Crnogorski i australijski istražitelji sumnjiče Ulića da je iz Crne Gore dijelio uputstva i davao zadatke članovima klana, od kojih su neki već osuđeni na dugogodišnje robije.
115 pregleda 22 komentar(a)
Vaso Ulić, Foto: Savo Prelević
Vaso Ulić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.08.2017. 06:43h

Najtraženiji narko bos Vaso Ulić (58) uhapšen je deset godina nakon što su istražitelji krajem 2007. i početkom 2008. godine presreli njegove razgovore, u kojima navodno, iz Crne Gore, organizuje šverc droge na međunarodnom nivou.

Uliću su lisice na ruke stavljene prije dva dana u Podgorici, a juče je pred specijalnom tužiteljkom Mirom Samardžić negirao da je šef kriminlane organizacije koja se bavila međunarodnim švercom droge.

Prema sumnjama istražitelja kriminalna organizacija na čijem je bio čelu, godinama je, iz više država u Australiju krijumčarila velike količine narkotika i u toj državi ih prerađivala i distribuirala.

Jedan od Ulićevih branilaca, advokat Danilo Mićović, kazao je “Vijestima” da je Podgoričanin uhapšen “zbog navodnog izvršenja krivičnog djela neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga na organizovan način”.

“Pred specijalnim tužiocem Mirom Samardžić, iznio je odbranu i ujedno negirao izvršenje predmetnog krivičnog djela. Postupak je u toku i čekamo dalje odluke nadležnih državnih organa”, rekao je Mićović.

Objasnio je da je tužiteljka Uliću odredila zadržavanje do 72 sata:

“Zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke”.

Crnogorska policija nakon hapšenja Ulića saopštila je da je on duže od dvije decenije bio jedna od glavnih meta najznačajnijih svjetskih policijskih službi.

Nejasno je zbog čega je uhapšen deset godina nakon što su 31. decembra 2007. zatim 4. februara, 1. marta i 15. aprila 2008. godine mjerama tajnog nadzora snimljeni njegovi razgovori sa ostalim članovima kriminalne grupe.

Ulić je tada prisluškivan po naredbi podgoričkog Višeg suda, a mjere tajnog nadzora nad njim sprovodila je i policija Australije.

U tom periodu policija Australije zaplijenila je jednu isporuku droge, a narkotici su pronađeni i pretresom kuće jednog od članova klana.

Na osnovu tih dokaza, istražitelji sumnjaju da je Ulić u periodu od juna 2007. do maja naredne godine organizovao kriminalnu grupu čiji članovi su postali Rade Ljuboja, Dejan Medan, Dimitris Papadimitrou, Fabian Quaid i drugi.

Navodno, kriminalna grupa organizovana je zbog krijumčarenja MDMA droge u Australiju, njenog pretvaranja u tablete ekstazi i dilovanja droge na teritoriji te države.

Crnogorski i australijski istražitelji sumnjiče Ulića da je iz Crne Gore dijelio uputstva i davao zadatke članovima klana, od kojih su neki već osuđeni na dugogodišnje robije.

“Odredio im uloge i zadatke i davao im uputstva, predočavajući im način krijumčarenja droge i mogućnost zarade, obezbjeđivao novac za finansiranje nabavke droge. Te radnje vršio je sa teritorije Crne Gore, telefonskim putem, a u nekim situacijama i posredstvom drugih članova”, piše u tužilačkim spisima u koje su “Vijesti” imale uvid.

Tužilaštvo tvrdi da je zadatak Ljuboja bio da kontroliše krijumčaranje MDMA droge, organizuje preuzimanje te droge od pomorca sa teretnog broda “MSC Monika” i skladišti narkotike u Australiji. Medan je navodno imao zadatak da prah MDMA pretvara u tablete i distribuira ih, a Papadimitrou i Quaid da diluju drogu na teritoriji Australije.

Pomorac, čiji identitet istražitelji još nijesu otkrili, imao je zadatak da transpotruje brodom veće količine skupocjenog praha.

Australijski i crnogorski istražitelji sumnjaju da je Ulićeva grupa uspjela više puta da prošvercuje drogu u Australiju.

Od Ulićeve grupe ranije je, u Australiji, zaplijenjeno 44,16 kilograma MDMA praha.

Ulića su australijski mediji prije dvije godine označavali vođom jednog od najvećih svjetskih narko kartela, koji navodno švercuje tone heroina, kokaina, metamfetamina i kanabisa.

Tada su tvrdili da su glavne baze te svjetske kriminalne grupe, koja se bavi i švercom oružja i pranjem novca, u Crnoj Gori, Španiji i Holandiji.

Kartel Podgoričanina, prema tadašnjem izvještaju australijskog medija “The-australian” godišnje u tu zemlju uvozi oko šest tona droge.

U maju ove godine ponovo se našao u izvještajima australijskih medija. Heraldsun.com.au označio ga je najtraženijom figurom sidnejskog podzemlja, i jednim od osam ozloglašenih šefova trgovine drogom. Pozivajući se na izvještaje tajnih službi tamošnji mediji objavili su tada da se Ulićev klan “proteže” širom svijeta - u Kolumbiji, Americi, Južnoj Africi, jugoistočnoj Aziji, Kini, Indiji i Evropi.

SDT ima spisak svjedoka

U istrazi pokrenutoj protiv Ulića SDT planira da sasluša više svjedoka, među kojima su Duško Gligorovski, Peter Kasidis, Kris Kostopoulos...

Prema saznanjima “Vijesti” istražitelje interesuju njihovi kontakti sa Ulićem i ostalim članovima klana.

Članovi Ulićevog klana u Australiji su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Zbog šverca droge Ljuboja će u toj državi robijati 25 godina, Medan 14, a Papadimitrou i Quaid po sedamnaest godina. Prema saznanjima “Vijesti” tom presudom nije obuhvaćen Ulić, kog su australijski mediji označavali najtraženijim tamošnjim kriminalcem.

Ulić je ranije negirao navode australijskih medija, tvrdeći da živi slobodno i da bi volio da vidi dokaze koje imaju protiv njega.

Od Vlade kredit za vinograd

Vlada Crne Gore preko svog fonda ranije je kreditno pomagala Ulića.

On je krajem februara 2011. godine od Investiciono razvojng fonda (IRF) dobio kredit od 42.000 eura, kako bi završio izgradnju svog vinskog centra u podgoričkom naselju Kakaricka gora.

Kredit je odobren njegovoj kompaniji Monte Shiraz.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN -CG) ranije je objavio da je Ulić osim novca IRF-a dobio još 18.000 kredita od jedne crnogorske banke, koja je bila posrednik u tom kreditnom poslu.

Držali dokumenta u fioci?

Australijska policija crnogorskim tužiocima još 2014. godine dostavila je dokumentaciju o Uliću, ali su je oni držali u fioci, objavio je juče news.com.au.

“Oni nijesu bili voljni da postupaju po zahtjevima iz Australije, jer ne izručuju svoje državljane... Takođe, bili su zabrinuti da ne mogu direktno dokazati da je ijedan navodno međunarodno krivično djelo, uključujući i trgovinu tonom kokaina, heroina i MDMA širom svijeta, a posebno u Australiji između jula 2007. i maja 2008. godine, počinjen na njihovoj teritoriji”, objavio je taj medij, ističući da je nejasno što se promijenilo pa je Ulić uhapšen u Podgorici.

Podgoričanina su i juče označili šefom australijskog podzemlja, tvrdeći da stoji iza jednog od najvećih svjetskih kartela koji se bavi švercom narkotika, pranjem novca i trgovinom ljudima i oružjem.

Bonus video: