Napitak koji snižava krvni pritisak

367 pregleda 2 komentar(a)
kefir, Foto: Shutterstock
kefir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.04.2018. 14:00h

Kefir može imati pozitivno dejstvo na snižavanje krvnog pritiska, pokazali su rezultati nove studije.

Kefir je gusto probiotičko mlijeko koje je odlično za digestivni trakt i održavanje pozitivnih bakterija.

Prethodna istraživanja pokazala su da neuravnoteženost bakterija u probavnom sistemu može izazvati visok pritisak kod nekih ljudi. S druge strane, dokazano je da probiotici smanjuju krvni pritisak, ali na koji način do sada nije bilo poznato.

Istraživački tim sa Univerziteta Obrun u Alabami u saradnji sa Univeriztetom Vila Velja iz Brazila napravo je eksperiment u kojem su učestvovale tri grupe ljude kako bi otkrili na koji način tačno kefir može sniziti krvni pritisak.

Jedna grupa je imala hipertenziju i pila je kefir Druga grupa je imala hipertenziju i nije pila kefir Treća grupa je imala normalan krvni pritisak i nije pila kefir Posle devet nedelja ispijanja kefira, ispostavilo se da je prva grupa imala niži nivo endotoksina, niži krvni pritisak i poboljšanu propustljivost crijeva u poređenju sa grupama koje nisu pile kefir.

Osim toga redovno ispijanje kefira obnovilo je prirodnu ravnotežu četiri različite bakterije u creijvu i enzimu u mozgu neophodnom za normalno funkcionisanje nervnog sistema, što ukazuje na to da nervni i digestivni sistemi rade zajedno kako bi smanjili hipertenziju, prenosi B92.

Bonus video: