SNIMILI SINĐELIĆA I RUSE U BEOGRADU, BRITANSKI MEDIJI TVRDE:

"Ruske službe nišanile Đukanovića"

"Fotografije se mogu smatrati dokazom da su ruske obavještajne službe bile umiješane u pokušaj atentata na Đukanovića"
493 pregleda 92 komentar(a)
Eduard Šišmakov, Saša Sinđelić, Foto: Sky news
Eduard Šišmakov, Saša Sinđelić, Foto: Sky news
Ažurirano: 30.08.2017. 05:25h

Jedna evropska obavještajna agencija snimila je krajem prošlog oktobra u Beogradu sastanak navodnih organizatora državnog udara Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova sa  Aleksandrom Sašom Sinđelić.

Fotografije su juče objavili britanski mediji, navodeći da su napravljene par dana poslije pokušaja državnog udara u Crnoj Gori i da je to  dodatni dokaz o umiješanosti  ruskih agenata u pokušaj puča.

Na jednoj fotografiji Šišmakov je uslikan prilikom susreta sa Sinđelićem. Na drugoj, Šišmakov i Popov fotografisani su na klupi u parku u centru Beograda.

Britanski mediji objavili su da se fotografije mogu smatrati dokazom da su ruske obavještajne službe bile umiješane u prošlogodišnji pokušaj atentata na tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Šišmakov i Popov navodno su agenti ruske vojne obavještajne službe.

Ranije je objavljeno da ih je par dana nakon nesupjele misije iz Beogarda "izvukao" Nikolaj Petrušev, bivši vođa ruske obavještajne službe.

Nih dvojicu Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da su organizatori kriminalne grupe koja je planirala haos na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Za njima je raspisana potjernica zbog sumnje da su organizatori  pokušaja terorizma,  da su podstrekivali  na rušenje ustavnog poretka i sigurnosti Crne Gore.

Navodno, oni su planirali da haos u izbornoj noći počne ispred Skupštine, gdje bi se  grupa demonstranata sukobila sa policijom.

Tom grupom navodno je trebali da  komanduju nekadašnji šef srpske Žandarmerije  Bratislav Dikić i političar iz Demokratskog fronta.

Organizatorom te terorističke grupe SDT prvo je označilo Sinđelića.

Tvrdili su da su on i Dikić na čelu grupe koja je  planirala da ubija građane i premijera  Đukanovića, a Beograđanin im je preko medija odgovarao da nema veze sa tim, da Milo “pali travu i lupa gluposti”.

Nakon takvih izjava volšebno se našao pred ovdašnjim tužiocima i priznao da je radio po nalogu dvojice Rusa.

Tvrdio je da se sa ruskim agentima sastao 26. septembra 2016. godine u Moskvi, te da su mu oni tada izložili plan i dali uputstva za izazivanje haosa u Crnoj Gori.

Sinđelić je u SDT-u ispričao da se crnogorskim vlastima  predao iz straha da ga ne ubiju dvojica ruskih agenata, nakon što je plan propao, a on navodno uzeo 200.000 eura za to. 

U svom iskazu pred tužiocem pričao je i o sastancima sa Šišmakovim i Popovim u Beogradu, napominjući da je tada shvatio da nije bezbjedan.

Tvrdio je da je Šišmakov 16. okotobra, nakon što je  propao plan za nasilno preuzimanje vlasti u Crnoj Gori,  tražio od njega da pronađe osobu koja umije da koristi vatreno oružje i koja će u Podgorici istog dana ubiti predsjednika Đukanovića.

Osim dvojice ruskih državljana, za pokušaj terorizma optuženi su i Dikić i srpski državljani Predrag Bogićević i Nemanja Ristić.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, Mandićev vozač Mihailo Čađenović i srpski državljani  Miloš Jovanović, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević osumnjičeni su za stvaranje kriminalne organizacije.

Dikić, Đorđević, Maksić, Dušić i Branka Milić od sredine oktobra u spuškom su Istražnom zatvoru.

Iz DF-a tvrde da je državni udar, za koji suđenje treba da počne 6. septembra, politički montiran proces.

Na odluke ne utiču izjave političara

Iz podgoričkog Višeg suda poručili su da političke izjave nemaju uticaj na odluke o ukidanju ili produžetku pritvora. 

"Prilikom donošenja odluka ovaj sud se rukovodi činjenicama od značaja isključivo za predmet i svrha i uloga suda je da se pravno pitanje riješi pravnim, a ne političkim rezonovanjem, zbog čega bilo kakva izjava data izvan zakonske procedure nije od uticaja za sud prilikom odlučivanja”, pojasnila je Muzurović, odgovarajući na pitanja "Vijesti" o najavi Demokratskog fronta da će protestovati ukoliko do 1. septembra ne bude ukinut pritvor Mihailu Čađenoviću, Dejanu Vujisiću, Željku Šćepanoviću i Miomiru Nikoliću.

Vujisić, direktor Pokreta za promjene, sekretar te partije Šćepanović i Nikolić u pritvoru su zbog sumnje da su  počinili krivično djelo pranje novca.

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči lidera PzP-a Nebojšu Medojevića da je bio šef te kriminalne grupe.

Možda će i ispitati da li je Mihailo Čađenović osnovano u pritvoru

Viši sud ispitaće da li je  vozač Andrije Mandića, Mihailo Čađenović osnovano u pritvoru, ukoliko dobiju predlog za ukidanje pritvora.  

“Optuženom M. Č., pritvor je posljednji put prilikom redovne kontrole pritvora produžen rješenjem ovog suda od 12. 07. 2017. godine. Ispitivanje osnovanosti razloga za pritvor optuženom M.Č., sud će izvršiti u zakonom propisanim rokovima i u eventualnom postupku po predlogu za ukidanje pritvora”, odgovorila je “Vijestima” portparolka Višeg suda Aida Muzurović.

Čađenović, vozač jednog od lidera DF-a  uhapšen je 7. februara. 

Njega Mandića i Milana Kneževića tužilaštvo sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije. 

Tužioci tvrde da je Čađenović vozio Podgoričanina Ananija Nikića u Beograd 3. marta prošle godine skupštinskim automobilom koji koristi DF, a da su se zajedno vratili 5. marta.

Navodno, Nikić je tada u Srbiji pokušao da angažuje prezimenjaka Slavka da “destabilizuje Crnu Goru.  

Čađenović je pred tužiocem negirao da poznaje Ananija Nikića.

Preporučujemo za Vas