O blokadi italijanskih miliona 15. septembra

Mitrović je objasnio da je njegovom kolegi koji je pisao žalbu Đuru Čepiću pozlilo, zbog čega nije mogao da dođe na zakazano ročište
0 komentar(a)
Sud, presuda, Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Sud, presuda, Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.08.2017. 18:58h

Za 15. septembar odgođeno je ročište na kojem je trebala da bude razmatrana žalba na odluku sudije za istragu podgoričkog Višeg suda da se italijanskoj firmi A2A u Elektroprivredi blokiraju akcije vrijedne 250.000.000 eura. Takvu odluku predsjednik vijeća Boris Savić donio je na zahtjev jednog od pravnih zastupnika italijanske firme, advokata Milete Mitrovića, koji je juče tražio odgađanje ročišta.

Mitrović je objasnio da je njegovom kolegi koji je pisao žalbu Đuru Čepiću pozlilo, zbog čega nije mogao da dođe na zakazano ročište. Dodao je da obrazloženje žalbe u njegovom odustvu ne bi bilo potpuno. Njegov zahtjev prihvatio je sudija Savić. Akcije italijanske kompanije blokirane su zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta energetske kompanije. Tužilaštvo sumnjiči šest osoba iz Elektroprivrede da su oštetili to preduzeće za više miliona eura u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrika i Bain Milano. Istraga je pokrenuta zbog konsultantskih ugovora, kojima su, na račun provizija, italijanske kompanije od EPCG naplatile više miliona eura. Posao konsultantskih usluga vrijedan oko 15.000.000 eura Elektroprivreda je Italijanima u periodu od 2010. do 2012. dala bez raspisivanja tendera. Od članova bivšeg italijanskog menadžmenta osumnjičeni su bivši izvršni direktor EPCG Enriko Malerba, bivši finansijski direktori Flavio Bjanko i Masimo Sala. Tužilaštvo za višemilionsku štetu sumnjiči i tri crnogorska državljanina iz EPCG: koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije Venku Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojku Ćalasan.

Bonus video: