U fokusu: Jezički nacionalizam na Balkanu

Provjerili smo šta turisti najčešće odnose sa ljetovanja kao uspomenu, te da li su suveniri i dalje nezaobilazni detalji koji nas podsjećaju na najljepše momente sa mora.
0 komentar(a)
Boje jutra Tivat 5, Foto: Majda Šabotić
Boje jutra Tivat 5, Foto: Majda Šabotić
Ažurirano: 30.08.2017. 05:17h

Ugostićemo lingvistu i profesora Filološkog fakulteta u Beogradu, Ranka Bugarskog, autora više od 20 publikacija iz oblasti lingvistike i anglistike. Govorimo o jezičkom nacionalizmu, Bugarskog ćemo pitati da li su srpski i hrvatski zapravo jedan jezik, a bošnjački ili crnogorski vještačke političke tvorevine, te gdje nas vodi to što na Balkanu i dalje mnoge najviše “brine” kojim jezikom govore.

U srijedu, 30. avgusta obilježava se Međunarodni dan nestalih lica, koji podsjeća na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali. Udruženje porodica nestalih, kidnapovanih i ubijenih lica “Crveni Božur”, u saradnji sa Centrom za građansko obrazovanje predstaviće nove podatke u vezi sa nestalim licima u Crnoj Gori.
Pogledajte na šta su se najčešće žalili kupači ovog ljeta, te kakvog je kvaliteta morska voda na samom kraju avgusta. Govorimo i o inspekcijskoj kontroli ilegalnog smještaja na obalama rijeke Bojane, te o problemu smeća na Adi.

Šta je "Bokeška pjatanca" objasniće novinar, publicist i kulinar Mašo Miško Čekić koji je nedavno objavio istoimenu knjigu.

U toku je konkurs za prijem učenika i studenata u domove u Crnoj Gori. Provjerili smo šta očekuju brucoši od mjesta gdje će živjeti tokom školske godine.

Izdvajamo intervju sa Emirom Ćatovićem, jednim od najuspješnijih mladih crnogorskih glumaca. Ovaj talentovani Bjelopoljac, kojem dobro leže i komedije i drame, kaže da je glumiti pred djecom njegov veliki izazov, gluma najveća strast, a rodni zavičaj vječna ljubav.

Provjerili smo šta turisti najčešće odnose sa ljetovanja kao uspomenu, te da li su suveniri i dalje nezaobilazni detalji koji nas podsjećaju na najljepše momente sa mora.

Glavne naslove dnevne štampe komentariše Milka Tadić Mijović, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo.

Kolega Aleksandar Vučković prenosi glavne sportske aktuelnosti. Pogledajte i šta su Vijesti pripšremile uoči Evropskog prvenstva u košarci.

Bonus video: