Ulić duže od 20 godina jedna od glavnih meta policijskih službi širom svijeta

Ulića su australijski mediji prije dvije godine označavali vođom jednog od najvećih svjetskih narko-kartela
495 pregleda 0 komentar(a)
Vaso Ulić (Novina)
Vaso Ulić (Novina)
Ažurirano: 29.08.2017. 19:27h

Podgoričanin Vaso Ulić (57) uhapšen je nešto poslije 14 sati, zbog sumnje da je umiješan u međunarodni šverc droge, saznaju "Vijesti" iz vrha crnogorske policije.

Lisice na ruke Uliću su stavili inspektori Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja.

Iz Uprave policije su saopštili da je Ulić osumnjičen da je organizovao šverc droge u Australiju.

"Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu protiv droge su danas, u akciji koju su u dužem periodu vodili u saradnji sa inostranim partnerima, lišili slobode V.U. (58) iz Podgorice, zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga na međunarodnom nivou. Istraga protiv V.A. je vođena od strane Odsjeka za borbu protiv droge Uprave policije MUP-a Crne Gore, Savezne policije Australije, Komisije za kriminal Australije i australijske Carine i to u periodu od jula 2007. godine do maja 2008. godine, u koordinaciji tužilaštava dvije zemlje. Samo u navedenom periodu prikupljeni su dokazi koji ukazuju na sumnju da je V.U. bio vođa kriminalne organizacije, te da je u dužem vremenskom periodu organizovao krijumčarenje velikih količina narkotika iz drugih država na teritoriju Australije, gdje se vršila dalja prerada i distribucija, tj. prodaja droge", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Policija navodi da se Ulić sumnjiči da je organizovao šverc 60 kilogram MDMA "iz drugih zemalja u Australiju, gdje su članovi njegove kriminalne grupe vršili preradu MDMA, tj. proizvodnju tableta ekstazija, koje su bile namijenjene daljoj prodaji na ilegalnom narko tržištu Australije."

"Istraga je rezultirala lišenjem slobode četiri člana ove kriminalne organizacije, koji su u Australiji pravosnažno osuđeni na izdržavanje zatvorske kazne i to: F.K. na 17 godina, R.Lj. na 25 godina, D.P. na 17 i D.M. na 14 godina zatvora. Realizacija ove složene policijske akcije u kojoj je lišen slobode V.U. je još jedna potvrda izuzetne međunarodne policije saradnje koju Uprava policije MUP-a ostvaruje u kontinuitetu sa svim partnerskim službama svijeta, posebno imajući u vidu da je V.U. duže od 20 godina jedna od glavnih meta policijske obrade više najznačajnijih policijskih službi širom svijeta. Osumnjičeni V.U. će sjutra, uz krivičnu prijavu, biti priveden Specijalnom državnom tužiocu, zbog osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo", zaključuje se u saopštenju.

Ulića su australijski mediji prije dvije godine označavali vođom jednog od najvećih svjetskih narko-kartela, tvrdeći da se taj kartel bavi švercom tona heroina, kokaina, metamfetamina i kanabisa.

Australijski mediji tada su tvrdili da su baze te svjetske kriminalne grupe, koja se bavi i švercom oružja i pranja novca, u Crnoj Gori, Španiji i Holandiji.

Ulić je tada za "Vijesti" kazao da "živi slobodno" i da bi "volio da vidi dokaze australijske policije".