U sukobima u Jugoslaviji nestalo 57 crnogorskih državljana

Oružani sukobi na prostoru bivše Jugoslavije izazvali su mnoge teške posljedice i masovna kršenja ljudskih prava, kazali su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja
86 pregleda 5 komentar(a)
Jugoslavija, Foto: Commons.wikimedia.org
Jugoslavija, Foto: Commons.wikimedia.org
Ažurirano: 29.08.2017. 10:08h

U oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije nestalo je 57 crnogorskih državljana i osoba čiji su tražitelji, u vrijeme kad su prijavili njihov nestanak, imali prebivalište u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

„Od 57 lica koja potražuje Komisija za nestala lica Crne Gore, na teritoriji Kosova potražuje se 44 lica, na teritoriji Bosne i Hercegovine deset i na teritoriji Hrvatske tri lica“, saopštili su iz Ministarstva povodom Međunarodnom dana nestalih koji se obilježava sjutra.

Oni su ukazali da se sjutra obilježava sjećanje na žrtve prislinog nestanka, nestanka u oružanim sukobima i zločinima protiv čovječnosti.

„Taj dan podsjeća da je rasvjetljavanje sudbine nestalih lica civilizacijska, pravna i moralna obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama i drušva u cjelini, koja protekom vremena ne može biti manja“, navodi se u saopštenju.

Oružani sukobi na prostoru bivše Jugoslavije izazvali su, dodaje se, mnoge teške posljedice i masovna kršenja ljudskih prava.

Iz Ministarstva su rekli da se veliki broj osoba koja se vode kao nestale po prestanku oružanih sukoba sa pravom smatra jednom od najtragičnijih posljedica.

“Rješavanje pitanja nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije važno je humanitarno, ali i političko pitanje, jer od njegovog rješavanja u velikoj mjeri zavisi proces pomirenja i izgradnja multietničkih društava zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionu”, poručuju iz Ministarstva.

Oni su naveli da Crna Gora poklanja posebnu pažnju rješavanju pitanja nestalih osoba u oružanim sukobima, kao humanitarnom pitanju od neprocjenjivog značaja za porodice nestalih osoba, ali i u političkom smislu kao značajnom indikatoru stvarne demokratizacije društva i države i njene spremnosti da se suoči sa posljedicama kršenja ljudskih prava izazvanih oružanim sukobima.

Nestale osobe predstavljaju, kako se navodi u saopštenju, snažan simbol neuspjeha u zaštiti individualnih prava i vladavini zakona, i oni su stalan podsjetnik ljudske ranjivosti i samovolje.

„Problem nestalih lica doprinosi održavanju atmosfere nepovjerenja, pa je stoga važno tražiti odgovor za svaki pojedinačni slučaj nestale osobe“, poručili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je važno i nastojati ovaj problem riješiti na nivou društva, gdje on negativno utiče na vjerodostojnost i perspektivu političkih, demokratskih kao i institucija za sprovođenje zakona.

Bonus video: