UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Pas uginuo vezan lancem za drvo

Kako su podsjetili iz "NVO Ruka-šapi", ovo je samo jedan u nizu slučajeva nasilja nad životinjama u Glavnom gradu, ističući da su počinioci u najvećem broju slučajeva prošli nekažnjeno
168 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2017. 13:00h

Mreža za zaštitu pasa i mačaka uputila je dopis premijeru Dušku Markoviću, za zahtjevom da država hitno uvede registar kućnih ljubimaca, čime bi, pored ostalog, bili stvoreni uslovi za procesuiranje nesavjesnih vlasnika.

Dopis su uputili nakon više slučajeva nasilja nad životinjama samo u posljednjih mesec dana, te pošto su juče volonteri NVO „Ruka-šapi“, na Ćemovskom polju, prema Tuzima, našli uginulog psa, vezanog lancem za drvo.

„Pas je bio vezan za drvo i ostavljen da na ovim paklenim podgoričkim temperaturama danima polako i mučno umire od žeđi i gladi, bez apsolutno ikakve mogućnosti da pobjegne, a na mjestu gdje niko nije mogao ni da ga zapazi, a još manje spasi. Kakvu je agoniju nesrećna životinja proživljavala može se samo naslutiti kroz oderanu koru stabla u grčevitim pokušajima da se otrgne, kao i rupu koju je iskopala, ne bi li se makar malo rashladila, možda i našla bilo šta da donekle utoli glad, a koja je na kraju postala njen grob. Smatramo da bilo ko zdravog razuma, bio on ljubitelj životinja ili ne, ne može da nađe logičan i opravdan razlog ovakvog zaista monstruoznog čina“, navode iz NVO „Ruka-šapi“, koja će podnijeti i krivičnu prijavu protiv NN lica.

Iz „Ruka šapi“ podsjećaju i na druge slučajeve nasilja nad životinjama, podsjećajući da su počinioci u najvećem broju slučajeva prošli nekažnjeno.

“Imali smo pojedinačne slučajeve silovanja, paljenja, vješanja, sakaćenja životinja, a sa druge strane i masovna trovanja, upucavanja, gaženja, prebijanja, gušenja tek rođenih mladunaca u plastičnim kesama, bacanja u rijeke, jezera, more...“, kazali su iz te NVO.

Podsjećaju i da Uprava za veterinu još nije ispunila zakonsku obavezu i uspostavila sistem identifikacije i čipovanja kućnih ljubimaca, zbog čega je nemoguće utvrditi vlasništvo, pa vlasnik stradalog psa, kako navode, “nikad neće odgovarati za ovo nedjelo“.

Iz Mreže za zaštitu pasa i mačaka u Crnoj Gori u dopisu Markoviću tražili su da Ministarstvo poljoprivrede, kroz Upravu za veterinu, što prije uspostavi sistem identifikacije kućnih ljubimaca. Isti zahtjev uputili su Vesni Daković, direktorici Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

„Zakonska obaveza postoji u Zakonu o identifikaciji i registraciji životinja, ali se ne sprovodi... Osjećamo bojazan da se Uprava za veterinu ophodi nonšalantno prema ovom pitanju. Jednoj od članica naše koalicije je na sastanku u decembru saopšteno da će centralni registar pasa biti uspostavljen ovog ljeta. Ostalim

članicama je na sastanku ovog ljeta saopšteno da će registar biti uspostavljen početkom 2018. godine. Najnovija nezvanična informacija koja je potekla od jedne službenice Uprave je da će registar biti uspostavljen tek 2021. godine“, navodi se u dopisu koji u ime NVO „Nikšićko udruženje za zaštitu životinja“, „Ruka-šapi“, „Prijatelji životinja Podgorica“, „Pravo na život Pljevlja“, „Šapice Bar“, „sPas“, „Korina Animals“ i NVO „Friends of Dogs Montenegro“, potpisuje Tijana Kovačević.

Iz Mreže za zaštitu pasa i mačaka navode da „sve dok sistem identifikacije i čipovanja pasa ne bude funkcionalan i operativan, nikakvog pomaka u smanjivanju broja napuštenih i zlostavljanih pasa neće biti“.

„Mi se trudimo da sistem uhvati-steriliši-pusti koji već funkcioniše u Podgorici i Baru zaživi i u ostalim krajevima zemlje, ali on je samo igranje sa posljedicom. Bez sprečavanja dolaska novih pasa na ulicu, problem velikog broja uličnih pasa ne može biti riješen... Mi jesmo imali prijatan sastanak u Upravi prije par mjeseci, ali kada je u pitanju zavrtanje rukava i preuzimanje odgovornosti, priča postaje neprijatna“, navode zaštitnici životinja.

Crna Gora je Zakon o identifikaciji i registraciji životinja donijela 2007. godine. Psi i mačke, prema tom Zakonu, spadaju u kategoriju “druge životinje”. Prema najavama iz 2013. godine, projektom IPA 2011 “Jačanje veterinarske službe”, pored ostalih aktivnosti, bilo je “predviđeno proširenje postojeće baze podataka vezano za identifikaciju i registraciju pasa”. Realizacija projekta je, kako je tada saopšteno, počela 3. marta, 2014. godine i trebalo je da traje 18 mjeseci.

Novčana nagrada za informaciju

Iz Udruženja „Ruka-šapi“ su ponudili novčanu nagradu u iznosu od 200 eura za informacije o osobi koja je psa ostavila vezanog na Ćemovskom.

Policija je juče ujutro izvršila uviđaj, nakon čega su radnici „Čistoće“ preuzeli tijelo psa.

„Ne samo što je bio vezan lancem, već je bio umotan i pričvršćen žicom i kanapom vezanim u stotinu čvorova! Da li je potrebno išta dodati na to da je samo odvezivanje trajalo gotovo pola sata? I da li se može reći da emotivno pretjerujemo zbog činjenice da su taj isti šok i nevjericu zbog zatečenog prizora doživjeli i službenici „Čistoće“ i policije“, navode iz „Ruka-šapi“.

Navode da počinilac „ne smije da ostane nekažnjen“.

„Nedopustivo je za naše društvo i civilizovan svijet! Zapamtite: ako je neko u stanju da ovako mučki ubije nedužnu životinju, zamislite kakvu tek opasnost ta osoba predstavlja za ljude i društvo u cjelini“.

Galerija

Bonus video: