Roulingova ponovo zauzela tron

Posljednji put Rouling je Forbsov tron zauzela 2008, a ove godine je s prvog mjesta istisnula hiperproduktivnog pisca trilera Džejmsa Patersona, koji je tu poziciju držao od 2014. godine
0 komentar(a)
Džoana K. Rouling, Foto: Reuters
Džoana K. Rouling, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.08.2017. 07:21h

Skoro deceniju nakon što je posljednji put bila broj jedan, Dž. K. Rouling opet je prva na Forbsovoj listi najbogatijih pisaca. S 95 miliona dolara, koliko se procjenjuje da je zaradila do 31. maja 2017, u drugi je plan potisnula američkog autora Džejmsa Patersona čija zarada iznosi 87 miliona dolara.

Razlog ovom povratku Dž. K. Rouling leži u “povratku” njenog najvećeg hita, Harija Potera, koji je prošle godine zaživio i kao predstava, “Hari Poter i ukleto dijete”, koja je doživjela veliki uspjeh. U samo prva tri dana pozorišna drama, koju je Rouling napisala u saradnji s dramskim piscem Džekom Tornom, u Velikoj Britaniji prodata je u nevjerojatnih 680 hiljada primjeraka, čime je premašila i posljednji, sedmi nastavak Poter serijala, “Hari Poter i pokloni smrti”.

Zaradu Dž. K. Rouling potpomogao je i izlazak filma “Fantastične zvijeri i gdje ih naći”, radnjom smješten 70 godina prije početka sage o Poteru. Naslov je zapravo knjiga koju je Hari čitao prije odlaska u Hogvorts, a koja je obavezna literatura svakog čarobnjaka. Osim toga, “Bloomsbury”, izdavač Dž. K. Rouling, objavio je i ilustrovane verzije serijala, čime je obilježena dvadesetogodišnjica od objave prvog nastavka, “Hari Poter i kamen mudraca”. Sve navedeno prihode slavne spisateljice u posljednjih je 12 mjeseci uvećalo za cijelih 76 miliona dolara.

Posljednji put Rouling je Forbsov tron zauzela 2008, a ove godine je s prvog mjesta istisnula hiperproduktivnog pisca trilera Džejmsa Patersona, koji je tu poziciju držao od 2014. godine.

Bonus video: