Gala koncert za kraj festivala

Umjetnička direktorica i osnivač festivala Katerina Hataja je uoči premijere, podsjetila da “Operosa” promoviše mlade talente
51 pregleda 0 komentar(a)
Opera "Jolanta", Foto: Operosa
Opera "Jolanta", Foto: Operosa
Ažurirano: 28.08.2017. 07:24h

Gala koncertom “Operosa Montenegro orkestra” sa specijalnim gostima - violinistkinjom Basmom Edrez iz Egipta i mladim dirigentom Janom Viržbaom iz Portugalije sinoć je završen treći “Operosa Montenegro opera festival” .

Na sceni Kanli kule u petak veče je u okviru festivala održana premijera, a preksinoć i repriza opere “Jolanta” Petra Iljiča Čajkovskog. Rad na operi okupio je umjetnike iz Italije, Austrije, Velike Britanije, Rusije, Ukrajine, Egipta, Srbije, Bugarske i Crne Gore, a sjajno su uloge donijeli solisti Ekaterina Sanikova (Jolanta), Taras Berežanski (Rene), Božidar Boškilov (Ibn Hakia), Hani Abdelzaher (Vodmont) i Vuk Zekić (Robert), uz pratnju Operosa orkestra koji je vodio dirigent Eraldo Salmieri, režiser je Ešli Din. Scenografiju je osmislila Kordelija Kišolm, kostime Ilija Višnjić, dok je dizajner svjetla Kevin Trejsi. Lirska opera u jednom činu - priča o slijepoj princezi koja ne zna da je princeza i slijepa koja završava simboličnim trijumfom svjetla i vida, do kojega je dovela ljubav, oduševila je publiku.

Umjetnička direktorica i osnivač festivala Katerina Hataja je uoči premijere, podsjetila da “Operosa” promoviše mlade talente. Predsjednik opštine Stevan Katić vjeruje da se na takav način pomaže da opera pronađe novu publiku na novskim tvrđavama “koje su najljepša moguća scenografija”.

Bonus video: