Kompanija One i Hercegnovski strip festival umrežili poznata imena iz strip svijeta

Stripovi nemaju rok trajanja

14414 pregleda 0 komentar(a)
Foto: One
Foto: One

Stripovi nemaju rok trajanja, zbog čega je važno mladim generacijama pokazati da taj medij nije nešto što će prerasti. Ukoliko žele da crtaju i maštaju nevjerovatne priče, to može biti njihova karijera. To je saopšteno na radionici stripa za djecu, održanoj u okviru Hercegnovskog strip festivala, uz podršku kompanije One Crna Gora koja je nagradila najbolje radove.

Irina Mandić, učesnica One radionice
Irina Mandić, učesnica One radionicefoto: One

Učesnica ove radionice Irina Mandić, kazala je da obožava stripove i da je imala želju da pokuša da ih sama nacrta, što je motivisalo da se prijavi za učešće. “Oduševljena sam radionicom, na kojoj sam saznala za nove stripove koje jedva čekam da kupim. Imam nekoliko omiljenih, među kojima su Tintin, Micky Mouse, Paja patak i Talični Tom”, navela je Mandić u izjavi za PR Centar.

Marko Božović, učesnik One radionice
Marko Božović, učesnik One radionicefoto: One

Dječak Marko Božović, koji je takođe učestvovao u radionici, rekao je da su ga stripovi oduvijek privlačili. “Moji omiljeni su One piece i Dylan Dog. U okviru radionice sam nacrtao razne stripove. Imali smo zadatak da nastavljamo priču u stripu, a nacrtao sam i svog junaka”, naveo je Božović.

Filip Andronik, voditelj One radionice za djecu, strip crtač iz Sarajeva
Filip Andronik, voditelj One radionice za djecu, strip crtač iz Sarajevafoto: One

Voditelj radionice za djecu, strip crtač iz Sarajeva Filip Andronik, istakao je zahvlanost što Hercegnovski strip festival svake godine promoviše ovaj medij među djecom, koja ga tek upoznaju. “U okviru radionice istražujemo njihovu kreativnost u crtačkim avanturama, a zajedno i stvaramo stripove sa onima nešto starijim”, naveo je Andronik koji vjeruje da danas nema djeteta koje ne zna šta je strip i koje se nikad nije susrelo sa njim.

“Uz sve crteže u pop kulturi, uz filmove o super junacima, slikovnice, naljepnice, majice, djeca se susreću sa stripom. Problem je što ga doživljamo isključivo kao umjetnost za djecu, koju će oni prerasti. A stripovi zapravo nemaju rok trajanja. Njime možete da se bavite sa osam i 88 godina”, kazao je Andronik ističući da strip, za one koji otkriju ljubav prema njemu, može postati i profesija.

“Na Hercegnovskom strip festivalu su prisutni gosti koji imaju višegodišnje uspješne karijere kao ilustratori. Važno je da pokažemo djeci da mogu da rade ono što vole i da postoji publika za njihovo stvaralaštvo”, istakao je Andronik.

Tina Raičević, menadžerka komunikacija u One Crna Gora
Tina Raičević, menadžerka komunikacija u One Crna Gorafoto: One

Menadžerka komunikacija u One Crna Gora, Tina Raičević, podsjetila je da je ta kompanija, kada je riječ o umjetnosti, već postala prepoznat partner dva važna festivala - u Podgorici i na sjeveru. “Sada, naš brend povezujemo i sjajnim Festivalom na jugu naše zemlje. Smatramo da je Hercegnovski strip festival važan, da se već pokazao kao jedna od vodećih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti u regionu. Ono što je najvažnije, promoviše kreativnost i maštu, bilo da je riječ o nama odraslima ili o mališanima”, istakla je Raičević.

Nebojša Mandić, jedan od osnivača Hercegnovskog strip festivala
Nebojša Mandić, jedan od osnivača Hercegnovskog strip festivalafoto: One

Autori, među kojima i poznata imena iz svijeta stripa, za svoje fanove su na jednom od hercegnovskih trgova, koristeći boje logotipa kompanije One, crtali i kreirali radove na temu mreže i povezanosti. Baš kako to kaže jedan od osnivača, Nebojša Mandić, upravo je povezivanje i misija ovog jedinstvenog Festivala. Tako će i ove godine, poruka u boci putovati morem do neke druge zemlje, do nekog drugog zaljubljenika u igru crteža i riječi.

“Mislim da je sjajna stvar da, u saradnji sa upješnom kompanijom One, koja je društveno osviješćena, kreiramo i segment koji je posvećen temi mreže i povezanosti. Na ovaj način učesnici doprinose povezivanju zemalja”, naveo je Mandić.

Izar Lunaček, strip crtač iz Slovenije
Izar Lunaček, strip crtač iz Slovenijefoto: One

Strip crtač iz Slovenije, Izar Lunaček, kazao je da je crtanje na zadatu temu poseban izazov, a da je povezivanje insiprativna tema.

“To je najbolje, jer eksperimentišete samo u jednoj temi. Ljubičasta i žuta su moje boje, jer godinama sam crtao za jedan od najvećih časopisa u Sloveniji i to su boje koje sam koristio. Ove boje su komplementarne i vrlo su prirodan izbor”, naveo je Lunaček.

Kompanija One, kako je zaključila Raičević, ovogodišnje festivalsko izdanje vidi kao inspiraciju. Za one koji vole strip oduvijek, a najviše za najmlađe koji tek treba da ga zavole. “Dok čekamo najbolje radove autora, koji će takođe biti nagrađeni atraktivnim uređajima iz One ponude, u susret novoj školskoj godini, za sve mališane Herceg Novog kompanija One i Hercegnovski strip festival pripremili su jedinstvene rasporede časova koji nas inspirišu - da otkrijemo svijet stripa”, rekla je Raičević.

Istakla je da je kompanija One ove godine započela saradnju sa Hercegnovskim strip festivalom, motivisana namjerom da doprinese kulturi, pored obrazovanja i sporta kojima je kompanija izuzetno posvećena.

Radionica za djecu iz crtanja stripa i rasporedi časova su samo dio aktivnosti koje kompanija One Crna Gora realizuje u susret školi. U narednom periodu, kako su najavili iz kompanije, planiraju donacije računarskih sala školama u našoj državi, kao i donacije sportske opreme za časove fizičkog vaspitanja.