Pejzaži Sibira, Boja i svjetlost

Večerašnjim izložbama Dukley European Art Community zaključuje svoje djelovanje u zgradi Jugooceanije
255 pregleda 1 komentar(a)
Damir Muratov rad, Foto: Dukleyart.me
Damir Muratov rad, Foto: Dukleyart.me
Ažurirano: 27.08.2017. 14:38h

Dvije samostalne izložbe - Damira Muratova i Ljube Ivanove, biće otvorene danas u 17 sati u sklopu redovnog Dana otvorenih vrata, u Dukley Art Centru u Kotoru (zgrada Jugooceanija). Ovim izložbama Dukley European Art Community zaključuje svoje djelovanje u zgradi Jugooceanije, koja je upravo promijenila vlasnika, i u potrazi je za novim prostorima, prije svega u Budvi, u kojoj će da nastavi svoje djelovanje.

Svoju izložbu Damir Muratov je nazvao “Pejzaži Sibira”, uz autorski moto: “Sibir je zastava koju vidiš kad vjetar duva“.

Muratov je rođen 1967. godine u Toboljsku, u Tjumenskoj oblasti. Godine 1998. završio je umjetničko-grafički fakultet Omskog državnog pedagoškog univerziteta “A. M. Gorki”. Bavi se slikarstvom, instalacijama, umjetničkim objektima. Postao je poznat po pop-slikama, prikazanim na galerijskim izložbama i na sajmovima “Art-Moskva”: Che Burashka (2002) i Mickey Mao (2004), kao i seriji koja je nastala poslije njih.

U svom stvaralaštvu Muratov radi sa slikama iz svijeta reklame, masovne kulture i politike, zbog čega ga često nazivaju sibirskim pop-artistom i nasljednikom soc-arta. Zastava Sibira, rad koji je umjetnik napravio prema obrascu američke “Zastave“ Džaspera Džonsa, postao je zaštitni znak velike izložbe “Sjedinjene Države Sibira“, priređene u Moskvi, 2013, u okviru projekta M. Geljmana “Kulturna Alijansa“.

Damir Muratov, kao i niz drugih umjetnika iz ove ruske oblasti, opiru se kulturnom centralizmu, ispoljenom u dominaciji Moskve i Sankt Peterburga u kulturnom životu Rusije. U svojim radovima ovi umjetnici najčešće koriste ironijsko-konceptualni diskurs.

Druga samostalna izložba predstaviće najnoviju produkciju Ljube Ivanove, pod motom: “Boja i svjetlost Ljube Ivanove”.

Ljuba Ivanova je jedan od prvih umjetnika koji su dobili atelje u Dukley Art Centru u Kotoru, i već više od dvije godine aktivno radi i u svom ateljeu dočekuje posjetioce DAC, svake nedjelje, tokom Dana otvorenih vrata.

Već duže vrijeme, Ljuba se bavi apstraktnom umjetnošću. Član je mnogih međunarodnih internet-galerija: Artmajeur, Tuttoarte, Zeigdeinekunst, u okviru kojih su predstavljeni njeni radovi.

Takođe, Ivanova je bila učesnik kolektivne izložbe “Apstraktno - konkretno“ u Podgorici 2016, koju je, kao autorski kustoski projekat, osmislio M. Geljman, u okviru mjeseca predstavljanja Dukley European Art Community u glavnom gradu Crne Gore.

Ivanova je takođe izlagala zajedno sa poznatim dizajnerom Petrom Bankovim.

Bonus video: