Hamiltonu pol-pozicija za izjednačenje Šumaherovog rekorda

Hamilton je do šeste pol-pozicije ove sezone, 68. u karijeri, došao u vremenu minut, 42 sekunde i 55,3, što je novi rekord staze.
0 komentar(a)
Fetel i Hamilton, Foto: Reuters
Fetel i Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2017. 14:00h

Najbržim vremenom u kvalifikacijama (1:42,553 minuta), Luis Hamilton je ne samo postavio novi rekord staze i dobio šansu da sa najbolje pozicije startuje u sjutrašnjoj trci za Veliku nagradu Belgije i tako pokuša da smanji zaostatak za vodećim u generalnom plasmanu, Sebastijanom Fetelom, već je Britanac na stazi Spa Frankošamp uspio da izjednači i rekord Mihaela Šumahera po broju pol-pozicija – 68.

"Ovo je poseban dan. Znao sam da bi moglo da se desi, da bih mogao da dođem do 68. pol-pozicije, ali nisam mnogo razmišljao o tome. Ali, biti sada ovdje, moram da kažem da je neobično mjesto. Sjećam se da sam ovdje bio 1996. godine, na svojoj prvoj trci, Mihael je prošao i vibracije njegovog motora su me prodrmale. Tada je moja ljubav prema ovom sportu dostigla novi nivo", rekao je Hamilton", koji će četvrti put u karijeri startovati sa pol-pozicije na NV Belgije.

Vozaču Mercedesa je čestitao direktor Formule 1, Ros Braun, koji je prenio poruku Šumaherove porodice.

"Ovdje sam da ti prenesem posebnu poruku Šumaherove porodice, koja želi da ti čestita. Šumaher je uvijek govorio da rekordi postoje da bi se obarali", naveo je Braun.

Trostruki svjetski šampion je istakao da se osjeća nadrealno kada zna šta je postigao, ali i zbog čestitki koje mu je uputila porodica Šumaher.

"Mihael je nevjerovatna legenda. Sjajne stvari je postigao i ponosan sam što sam tu, uz njega. To što sam uspio da ostvarim takav krug je kao ostvarenje sna. Imam najbolji posao na svijetu, zadovoljstvo mi je što sam ovdje. Kada čujem poruku koju mi je Ros (Bron) prenio, moram da se zahvalim. Pratio sam Mihaela, trkao sam se sa njim i oduvijek sam mu se divio. Molim se za njega i njegovu porodicu, on će zauvijek biti jedan od najvećih svih vremena", naglasio je Hamilton.

Drugo vrijeme je ostvario Sebastijan Fetel iz Ferarija (1:42,725), a treće Valeri Botas iz Mercedesa (1:43,094).

"Moje vozilo je bilo “življe” u posljednjem krugu, a imao sam sreće i što je Kimi (Raikonen) je odustao u posljednjem krugu i lijepo me “odšlepao” do prvog startnog reda", rekao je Fetel.

Prvih 10 su kompletirali redom Kimi Raikonen, Maks Ferstapen, Danijel Rikardo, Niko Hulkenberg, Serhio Peres, Esteban Okon i Jolion Palmer...

Staza trke za VN Belgije duga je 7,004 kilometra, a vozi se 44 kruga.

Početak trke, na kojoj je prošle godine pobijedio Niko Rozberg, je u 14 sati.

Bonus video: