Vremeplov: Spasava samo kanader

0 komentar(a)
vatra, požar, Foto: Shutterstock.com
vatra, požar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.08.2017. 08:53h

Požari koji su ljetos bjesnili gutajući na stotine hektara guste šume, posebno na sjeveru u kanjonu Tare i Drage, opet su potvrdili da CG nema načina da se bori sa njima. Požrtvovanje i veliki napori vatrogasaca, koji najčešće oskudnom ličnom opremom i dotrajalim auto-cisternama danima vode borbu protiv vatre, nijesu dovoljni, jer je teren takav da se požari efikasno i brzo mogu suzbiti samo akcijom iz vazduha.

Krajem jula apelima CG čelnika odazvala se Rusija i poslala avio-cisternu “iljušin Il-76”, ali ni oni nijesu najbolje rješenje za planinski teren.

Crnogorske stalne snage za borbu protiv požara iz vazduha svedene su na samo dva mala aviona poljoprivredne avijacije tipa PZL M-18 dromader, koji je prvenstveno namijenjen zaprašivanju usjeva.

Vojska CG makar na papiru ima nekoliko transportnih helikoptera “Mi-8” koji se mogu koristiti za ga{enje požara, ali su oni ili neispravni ili su im istekli tehnički resursi. Sve i da su helikopteri ispravni i da ima više dromadera, CG opet ne bi mogla efikasno da se bori protiv požara, jer su ovdje jedino djelotvorno sredstvo protivpožarni avioni kanaderi.

Bonus video: