Programi u čast devete umjetnosti

Ovogodišnje izdanje festivala biće održano od prvog do šestog septembra na više lokacija u gradu
0 komentar(a)
Rad Antonija Lukija (novina)
Rad Antonija Lukija (novina)
Ažurirano: 25.08.2017. 10:45h

Ovogodišnje, jedanaesto izdanje Hercegnovskog strip festivala biće održano od prvog do šestog septembra na više lokacija u gradu, a predstaviće deset specijalnih gostiju, četiri instruktora i teoretičara stripa, četiri stalna gosta, šest izdavačkih kuća i preko četrdeset gostiju.

Program jedinog festivala u Crnoj Gori posvećenog devetoj umjetnosti podrazumijeva četrnaest izložbi, šest muzičkih programa i preko sedamdeset časova kulturno-zabavnog sadržaja tokom šest festivalskih dana.

HSF je svoj status jedne od tri regionalno najvažnije manifestacije posvećene stripu ponovo potvrdio dovodeći stvaraoce iz samog svjetskog vrha strip umjetnosti, ali i izuzetno bogatim programom ispunjenim izložbama, radionicama, predavanjima, besplatnim crtanjem za fanove, žurkama i berzim stripovima.

“Ponovo je program podignut za nivo više pa je osim unapređivanjem strip-radionica i predavanja, koje se u ovogodišnjem izdanju HSF-a ogleda uspostavljanjem saradnje sa hercegnovskim i tivatskim osnovnim školama, kao i sa školama crtanja iz Bara i Nikšića, novina u programu i činjenica da će izložbe radova svih specijalnih gostiju biti otvorene isto veče u tri galerije i to zajedno sa svečaniom otvaranjem samog festivala. Novina u programu je, s obzirom na ogromnu zainteresovanost za beslatno crtanje za fanove, to što je uveden još jedan dan kada će se posjetioci moći družiti sa gostima umjetnicima, pa je tako cjelodnevno crtanje osim u subotu (2. setembar) na Trgu Nikole Đurkovića i nedjelju (3. setembar) na Škveru, ove godine i u srijedu (6. setembar) na Peoples beach baru”, navodi se u saopštenju organizatora festivala.

Specijalni gosti festivala biće R.M. Guera, Roger Ibanez, Toni Fejzula, Goran Sudžuka, Maurizzio di Vincenzo, Antonio Lucchi, Valerio Held, Dražen Kovačević, Richard Marazano, Enis Čišić.

Iz programa kao novina izdvaja se i predavanje za goste umjetnike o kulturno-umjetničkom nasljeđu Herceg Novog, Boke i Crne Gore. Specifičnost ovogodišnjeg izdanja je crtanje Stripa u boci koji će raditi svi gosti HSF i tako poslati poruku svijetu da je “strip najkompleksnija umjetnost koja spaja skoro sve grane vizuelnog stvaralaštva ali i ljude i civilizacije”.

Festival svoju humanu misiju sprovodi i ove godine pa će tako svi umjetnici učestvovati u live art izradi slika od čije pordaje će se dopuniti fond namijenjen pomoći Luštici da se oporavi od požara koji su nedavno devastirali ogromne površine ovog poluostrva.

Bonus video: