Za koga su snajperi bili pripremljeni?

U julu 2012. godine Banović je prvostepeno osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda advokatu Nebojši Batrićeviću i biznismenu Časlavu Neneziću
1501 pregleda 23 komentar(a)
Marinko Banović, Foto: Luka Zeković
Marinko Banović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.08.2017. 05:27h

Podgoričanin Marinko Banović (41) uhapšen je nakon što su policajci u vozilu kojim je upravljao pronašli dvije snajperske puške sa optičkim nišanima i prigušivačima, veću količinu municije i čaure od tog oružja.

Sa njim u "land roveru" bio je Đuro Vujović, koji je iskočio iz automobila prilikom zaustavljanja i pobjegao policiji.

Uhapšeni četrdesetjednogodišnjak rođeni je brat komandatna Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Mirka Banovića.

Nakon saslušanja kod osnovne državne tužiteljke Jelene Protić, određen mu je pritvor do 72 sata zbog sumnje da je počinio krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Iz Uprave policije sapošteno je da su njihovi službenici postupali po operativnim saznanjima kada su u Zagoriču zastavili vozilo u kojem su bili Banović i Vujović.

"Policijski službenici su izvršili pregled lica i vozila i tom prilikom su pronađene: snajperska puška hekler - koh G3 sa optičkim nišanom i prigušivačem, snajperska puška nepoznate marke takođe sa optičkim nišanom i prigušivačem, veća količina municije koja odgovara ovim puškama, izvjestan broj čaura od ovog oružja, kao i drugi predmeti”, navodi se u policijskom saopštenju.

Objasnili su da su oduzeli vozilo i najavili da će taj automobil, skupa sa oružjem i municijom, vještačiti u Forenzičkom centru u Danilovgradu.

"Radi utvrđivanja da li su korišćeni u izvršenju nekog krivičnog djela, dok će se kriminalističkom obradom provjeravati da li su bili namijenjeni za izvršenje nekog krivičnog djela”, navodi se u tekstu iz policije.

Prije tri godine Banović je na sudu oslobođen optužbe da je fizički nasrnuo na Marka Milačića, u noći kada je biznismen Veselin Barović prijetio novinaru da ga više ne smije pominjati u tekstovima.

U julu 2012. godine prvostepeno je osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda advokatu Nebojši Batrićeviću i biznismenu Časlavu Neneziću.

Tada je i njegov prijatelj Rade Živković osuđen na šest mjeseci zatvora.

Banović je tada cijeli postupak okarakterisao kao farsu, navodeći da se tukao sa njima, ali da ih nije teško povrijedio.

Nenezić i Batrićević neposredno nakon tuče novinarima su saopštili da su ih Živković i Banović napali po Barovićevom naređenju.

Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja biznismena.

U maju 2011. godine, Puniša Puco Vojičić kazao je da mu je rečeno da je Marinko Banović ubica njegovog bratanića Srđana Vojičića.

Banović nikada nije bio ni osumnjičen u tom slučaju. Stric ubijenog muškarca rekao je tada da mu je te informacije prenio lider PzP-a Nebojša Medojević.

Kako su mediji tada prenijeli, Vojičić je tvrdio da mu je Medojević saopštio da postoji sumnja da je ubica njegovog sinovca Banović, a ne Rade Živković koji je pominjan u tom kontekstu. Banović je tražio novo poligrafsko vještačenje i pozvao Vojičića i Medojevića da prisustvuju tom ispitivanju.

"Spreman sam da učinim sve da zadovoljim njihovu bolesnu maštu, kako bi više ostavili na miru mene i moju porodicu", rekao je Banović tada "Vijestima".

Bonus video: