Evo kako da pravilno da izmjerite pritisak kod kuće

Naučna istraživanja su pokazala da su vrijednosti krvnog pritiska koje pacijent izmjeri sam kod kuće po pravilu niže od onih koje se izmjere u ambulanti, kod ljekara
579 pregleda 1 komentar(a)
pritisak, mjerenje pritiska, Foto: Shutterstock
pritisak, mjerenje pritiska, Foto: Shutterstock
05.04.2019. 00:22h

Krvni pritisak treba mjeriti nekoliko puta dnevno kod uvođenja terapije ili promjene terapije. Kada se terapija ustali, a vrijednosti krvnog pritiska su povoljne, mjeri se jednom ili dvaput sedmično. Važno je bilježiti vrijednosti krvnog pritiska. Naučna istraživanja su pokazala da su vrijednosti krvnog pritiska koje pacijent izmjeri sam kod kuće po pravilu niže od onih koje se izmjere u ambulanti, kod ljekara. Isto tako važno je pravilno izmjeriti pritisak kod kuće, što često nije baš prema uputstvima. S druge strane, ljekar ili medicinska sestra pritisak uvijek izmjere pravilno.

Najčešće se koriste dva tipa uređaja za mjerenje krvnog pritiska. Mehanički, najčešće je to živin aparat, najstarija je vrsta mjerača krvnog pritiska. Radi na principu gravitacije i omogućava precizno mjerenje bez potrebe za redovnim podešavanjem.

No treba biti oprezan kako bi se spriječilo prolijevanje žive, tokom mjerenja drži se uspravno i očitava u visini očiju. Zahtijeva upotrebu stetoskopa, stoga nije dobar izbor za osobe koje slabije čuju ili vide. Digitalni aparata, odnosno automatski, jednostavan je za upotrebu, no zahtijeva precizno namještanje manžetne, neki modeli namijenjeni su posebno za lijevu ili desnu ruku, pokreti tijela tokom mjerenja utiču na tačnost, a povremeno se moraju testirati kako bi se provjerilo jesu li tačni.

Evo kako izmjeriti krvni pritisak kod kuće

Opustite se. Mirno sjedite sa stopalima na tlu pet minuta. Nemojte razgovarati. Temperatura u prostoriji u kojoj mjerite krvni pritisak ne smije biti ni previsoka ni preniska. Ruka na kojoj mjerite krvni pritisak mora biti položena na tvrdu podlogu i u visini srca. Pripazite da je manžetna za mjerenje odgovarajuće veličine i da je pravilno postavljena. Odgovarajuća veličina manžetne ključna je za precizno mjerenje krvnog pritiska. Širina manžetne mora odgovarati 2/3 dužine od lakta do ramena, a njena dužina mora biti dovoljna da obuzme 80% nadlaktice. Ako kupite aparat s premalenom manžetnom, dobićete lažno visoke vrijednosti krvnog pritiska. Barem 30 minuta prije mjerenja ne uzimajte kofein, alkohol ni duvanske proizvode.

pritisak, krvi pritisak
pritisak, krvi pritisak(Foto: Shutterstock)

Ako imate nagon na stolicu ili mokrenje, obavite to prije mjerenja krvnog pritiska. Ako uzimate terapiju, krvni pritisak mjerite prije i nakon uzimanja terapije.

Mjerite pritisak najmanje u dva navrata u jednom danu (ujutro i navečer). Svaki put izmjerite pritisak dva puta s razmakom od tri do pet minuta između mjerenja.

Ako je izmjerena vrijednost krvnog pritiska neočekivano visoka, malo se odmorite pa ponovite mjerenje. U obzir uzmite nižu izmjerenu vrijednost.

Zapisujte vrijednosti krvnog pritiska kako biste mogli izračunati srednju vrijednost za određeno razdoblje (mjesec dana).

Ako imate mehanički aparat

Postavite manžetnu oko nadlaktice, ne prejako, toliko da ispod nje možete staviti vršak prsta. Donja ivica manžetne mora biti 2,5 cm iznad lakatne jame. Stavite stetoskop u uši pazeći da su gumeni djelovi koji ulaze u uši usmjereni prema naprijed. Postavite membranu stetoskopa na unutarnju stranu lakta - u lakatnu jamu. Brzo napumpajte manžetnu koja je već postavljena na nadlaktici stišćući gumenu pumpicu, i to za 30 do 40 jedinica iznad zadnje izmjerene vrijednosti sistoličkog pritiska. Ne naduvavajte manžetnu polako jer možete dobiti lažne vrijednosti.

pritisak, mjerenje pritiska
pritisak, mjerenje pritiska(Foto: Shutterstock)

Polagano otpuštajte ventil, po 2 do 3 milimetra u sekundi. Nemojte ga otpuštati prebrzo, jer nećete moći odrediti pravu vrijednost. Kako polako izduvavate manžetnu otpuštajući ventil, nakon tišine, u jednom trenutku čućete kucanje srca. Pažljivo slušajte pojavu prvog tona i pročitajte vrijednost u tom trenutku.

Ta vrijednost je vrijednost sistoličkog pritiska. Nastavite jednakom brzinom da otpuštate ventil slušajući kucanje srca. Koncentrišite se na trenutak kada se kucanje više ne čuje i pročitajte vrijednost u tom trenutku. Ta vrijednost je vrijednost dijastoličkog pritiska. Zapišite izmjerene vrijednosti. Ako želite da ponovite mjerenje, pričekajte 2-3 minute prije ponovnog naduvavanja manžetne.

Ako imate digitalni aparat

Postavljanje manžetne je jednako, a nakon što uključite uređaj, ona će se naduvati pritiskom na određeno dugme. Poluautomatski modeli imaju gumenu pumpicu za naduvavanje manžetne. Kada je manžetna naduvana, automatski mehanizam polako će smanjivati pritisak. Na ekranu se na kraju mjerenja ispisuju obje vrijednost - sistolički i dijastolički krvni pritisak.