Ovih sedam namirnica poboljšavaju raspoloženje

Antioksidanti su važni za pravilno funkcionisanje organizma, a borovnice su ukusan način da ih obezbjedite dovoljno. Istraživanja su pokazala da su kod osoba koje su konzumirale dovoljno antioksidanata simptomi depresije i anksioznosti znatno slabiji
73 pregleda 1 komentar(a)
Borovnice, Foto: Shutterstock
Borovnice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.06.2018. 07:52h

Sve više stručnjaka shvata značaj crijevne flore koja utiče na zdravlje cjelokupnog organizma, ali i na raspoloženje i mentalno zdravlje. Zbog toga je važno jesti i onu hranu koja će nam pomoći da se osjećamo bolje.

"Hrana koju jedemo definiše to kako se osjećamo", rekao je nutricionista Džoš Eks, otkrivši kojih sedam namirnica su dobre za novi početak.

1. Losos

Eks tvrdi da mnoge osobe koje pate od depresije nisu jee hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu boljem funkcionisanju mozga. Osim lososa, dobar izvor omega-3 masnih kiselina su i skuša, čija sjemenke i žumanca.

2. Orasi

Orašasti plodovi su prepuni dobrih masti, a orasi su takođe dobar izvor omega-3 masnih kiselina.

3. Spanać

Tamni, zeleni listovi spanaća puni su folata i djeluju kao prirodan lijek protiv stresa. Osim spanaća, Eks preporučuje i šparglu, avokado, repu i brokule koje takođe u sebi sadrže folat.

4. Borovnice

Antioksidanti su važni za pravilno funkcionisanje organizma, a borovnice su ukusan način da ih obezbjedite dovoljno. Istraživanja su pokazala da su kod osoba koje su konzumirale dovoljno antioksidanata simptomi depresije i anksioznosti znatno slabiji.

5. Kokosovo ulje

Zdrave masti utiču na veći nivo energije i bolje raspoloženje, zbog vitamina i minerala koje sadrže. Osim toga, pomažu u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala povezanih sa depresijom.

Izvori zdravih masti su kokosovo ulje, ekstradjevičansko maslinovo ulje, avokado i orasi.

6. Sočivo

Sočivo je izvor proteina koji pomažu neurološku funkciju i drže hormone u ravnoteži.

"Kada ne konzumirate dovoljno proteina, postajete umorni, a imunitet slabi", tvrdi Eks.

7. Kefir

Probiotici pomažu u balansiranju bakterija u crijevima. Kefir je prirodni probiotik sličan jogurtu koji možete da pronađete u svim radnjama, prenosi B92.