Kad talenat oblikuje prirodu

Petu godinu zaredom, školu je vodio utemeljivač i mentor magistar zidnog slikarstva Petar Vujošević, uz asistenciju Joza Vučića
0 komentar(a)
Izložba mozaika, Foto: Studio Petović
Izložba mozaika, Foto: Studio Petović
Ažurirano: 21.08.2017. 07:54h

U sklopu pratećeg programa XXX Barskog ljetopisa, u Starom gradu Baru u Episkopskoj palati otvorena je izložba radova tradicionalne Ljetnje škole mozaika. Petu godinu zaredom, školu je vodio utemeljivač i mentor magistar zidnog slikarstva Petar Vujošević, uz asistenciju Joza Vučića, a ukupno osamdeset polaznika besplatno su i ove godine učestvovali u školi. Vujošević je za “Vijesti” nakon otvaranja izjavio da je izvođenje mozaika trajalo petnaest dana, izlivanje u betonu i sušenje deset dana, “a potom su mozaici dva-tri dana obrađivani za izložbu”.

“Bilo je sjajno, iako su učesnici bili svih uzrasta, svi su bili vrlo vrijedni, zainteresovani i ono što je najbitnije- svi veoma talentovani. To se vidi u svim radovima, nisam puno intervenisao, bio sam više neka vrsta tehničke pomoći. Glavni motiv i razrada likovnog motiva bili su uglavnom plod njihovog talenta, i to je jasno uočljivo na izložbi”, rekao je Vujošević.

Izloženo je 90 individualnih mozaika raznih dimenzija i motiva, a svi učesnici su zajedno uradili četiri velika mozaika, koji će kao i do sada, ostati izloženi u Starom gradu. Veliki kružni mozaik sa motivom delfina-kopija antičkog mozaika pronađenog u Budvi, dar je učesnika Ljetnje škole poznatom barskom arheologu Omeru Peročeviću, u znak zahvalnosti za veliku podršku radu škole prethodnih godina. Ističući da nije bila rijetkost da na jednom mozaiku sarađuju pripadnici više generacija iste porodice, Vujošević je istakao da se danas ovako stvara nova generacija barskih kamenara, majstora koji obrađuju kamen.

“Oni stari su ušli u legendu, kao Miho Brajkov, a ovi novi oživljavaju tu legendu. Mijenja se odnos prema kamenu, pogotovo kod mlađe generacij, kada odu na plažu, nakon spoznaje šta je mozaik, sada drugačije posmatraju kamen, njegovu boju, formu. Doživljavaju ga kao likovni element koji mogu da iskoriste u svom radu i uopšte. I na ovim radovima ima dosta kamenja donijetog sa plaže, dakle, element slobodnog vremena i provoda na plaži bio je uključen u kreativni proces”, dodao je Vujošević.

Vujoševiću je mozaik istovremeno i ljubav, i pasija i profesija. Misionarskom posvećenošću, mozaik je proteklih godina približavao laičkoj javnosti kroz svoj selektorski rad na Ljetopisu, a potom i kroz ovu školu.

Bonus video: