Uspješna predstavljanja Kasalice i Šahmanovića

Šahmanović je osvojio glavnu nagradu u okviru sekcije “Pack”
0 komentar(a)
Sarajevo film festival, Foto: Gov.me
Sarajevo film festival, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.08.2017. 17:31h

Na XXIII Sarajevo film festivalu, u okviru takmičarskog programa kratkih filmova reditelj Dušan Kasalica za svoje ostvarenje “Soa” osvojio je specijalno priznanje žirija koji su činili: Igor Drljača, reditelj i scenarista, Milica Tomović, rediteljka i Florian Veghorn, programski menadžer Berlinale Talents. “Soa” je imao svjetsku premijeru na Sarajevskom filmskom festivalu, a u konkurenciji je bilo još devet kratkih filmova iz Jugoistočne Evrope. Glavnu nagradu u ovoj konkurenciji osvojio je kratki film Antonete Alamat Kusijanović “Into the Blue - U plavetnilo”. Kasalica je prije dvije godine na Sarajevo film festivalu osvojo nagradu za najbolji kratki film “Biserna obala”.

Reditelj Senad Šahmanović je osvojio glavnu nagradu u okviru sekcije “Pack&Pitch” program Talents Sarajevo za projekat “Sirin”. Žiri su sačinjavale rediteljke Aida Begić i Silva Ćapin i rediteljka i producentkinja Noemi Šori. Nagrada podrazumijeva i poziv za učešće na sljedećem koprodukcionom marketu Cinelink u okviru Sarajevskog filmskog festivala. Scenario za film su napisali Klaudija Botin i Senad Šahmanović, a producentkinja je Jelena Mišeljić.

U okviru programa “Pretpremijere” (Avant Premiere) prikazan je dugometražni igrani film “The Books of Knjige: Slučajevi pravde” u režiji Zorana Markovića.

U industrijskoj sekciji Cinelink predstavljene su nedavno uvedene podsticajne mjere za proizvodnju kinematografskih djela u Crnoj Gori. Na panel diskusiji “Fiskalni podsticaji za film i televiziju u Jugoistočnoj Evropi” kao jedan od prezentara učestvovao je v.d. direktora Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić. U okviru festivala Čekić je učestvovao i na sastanku posvećenom unapređenju koprodukcija, kao i na nizu drugih sastanaka koji prate industrijsku sekciju najvećeg filmskog festivala u regionu.

Bonus video: