Lazović duguje Pekoviću 2.500.000 eura?

Popularni Pekmen hipoteku je upisao na poslovni prostor od 325 kvadrata u podrumu i na 20 stanova od prvog do petog sprata...
218 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Bora Lazovića, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Bora Lazovića, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.08.2017. 13:49h

Košarkaš Nikola Peković blokirao je imovinu Bora Lazovića, upisujući hipoteku na gotovo cijelu političarevu petospratnu zgradu u naselju Gospoština.

Bivši crnogorski reprezentativac to je učinio jer mu nekadašnji lider budvanskog DPS-a duguje dva i po miliona eura.

Hipoteka je upisana na 2.000 kvadrata poslovno - stambenog prostora.

Lazović već godinama gradi tu zgradu i radovi još u potpunosti nijesu završeni.

Na tom objektu sada su bez opterećenja jedino četiri stana na prizemlju od 49, 130, 98 i 57 kvadrata.

Popularni Pekmen, nekadašnji direktor košarkaškog kluba Partizan i doskorašnja zvijezda američke Minesote, kako se navodi u katastarskoj evidneciji Uprave za nekretnine, hipoteku je upisao na poslovni prostor u podrumu od 325 kvadrata i 20 stanova od prvog do petog sprata.

“Hipoteka I reda u iznosu od 2.500.000,00 eura u korist Peković Nikole iz Podgorice kao hipotekarnog povjerioca svojina Bora Lazovića sa zabranom otuđenja i opterećenja nepokretnosti koje su predmet hipoteke bez pismene saglasnosti hipotekarnog povjerioca i uz zabilježbu izričitog pristajanja na izvršenje bez odlaganja nakon dospjelosti potraživanja”, upisano je u katastarsku evidenciju.

Peković je krajem jula zaključio ugovor o kupovini luksuznog bečićkog hotela Mediteran, koji je do skoro bilo u vlasništvu budvanske kompanije Maestraltours budvanskog biznismena Blaža Dedića, povezivanog sa optuženim za šverc tone kokaina Darkom Šarićem.

Košarkašev vjenčani kum je Pljevljak Duško Šarić, mlađi Darkov brat, kojem se sudi za pranje oko 20 miliona eura.

Mediji su više puta objavljivali informacije o Lazovićevim posrednim vezama sa Šarićima: predstavnici Fudbalskog kluba Mogren, koji je gazdovao atraktivnim kompleksom zemlje na ulazu u Budvu, ušli su u poslovni aranžman sa of-šor kompanijom iza koje, ispostavilo se, stoji sestra Darka Šarića.

Isti klub je prije osam godina od bivše gradske uprave (DPS-SDP) na poklon dobio gotovo stotinu hiljada kvadrata opštinske zemlje - kompleks od 12.000 kvadrata na Lugovima, kao i 82.000 kvadrata u Dubovici na perifereji Budve, gdje je planirana bila izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja.

Realizacije te ideje pala je u vodu, jer je ubrzo došlo do raskida aranžmana, nakon što je slučaj počelo da istražuje Specijalno državno tužilaštvo.

Te 2009. godine, FK Mogren sa Lazovićem i Rajkom Kuljačom na čelu, sa firmama Amsone enterprises Montenegro i Nova star CG osnovao je novu kompaniju - Novostar investment DOO, na koju je u Upravi za nekretnine preknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje u metropoli turizma.

Konačni i stvarni vlasnici kompanije Nova star CG na koju su prenijeta prava nad vrijednim zemljištem su se krili iza off-shore destinacija, međutim dokumentacija do koje su došlji istraživači MANS-a i OCCRP-a pokazuje da se radilo o sestri braće Šarić - Danijeli i njihovom prijatelju Nebojši Jestroviću, u Srbiji takođe optuženom za pranje novca.

Kada je slučaj došao do specijalnog tužioca, a inspektori za organizovani kriminal ispitali gotovo 30 članova skupštine fudbalskog kluba, predstavnici Mogrena ekspresno donose odluku da raskinu ugovor, izađu iz firme Novastar investment i zemlju vrate u svoje vlasništvo.

Da bi se cijeli slučaj zataškao, Opština donosi odluku kojom na sebe vraća zemlju koju je ustupila klubu, ostavljajući im par hiljada kvadrata na Lugovima.

Mnogi nezvanično tvrde da je Lazović u tom poslu ostao dužan Šarićima, ali on tvrdi da je sve odrađeno prema propisima.

Nisam dužan, već zajedno gradimo

Lazović je demantovao da je Peković na ime pozajmice od dva i po miliona eura, blokirao imovinu upisujući hipoteku sa zabranom otuđenja na petospratnu zgradu.

“Nije tačno da je hipoteka upisana na ime pozajnice. Riječ je o zajedničkom biznisu... Sa Pekovićem sam ušao u projekat izgradnje zgrade u Gospoštini”, odgovorio je Lazović “Vijestima”. Međutim, u katastarskoj evidenciji ne postoji kao zabilježba ugovor o zajedničkoj izgradnji između nekadašnjeg lidera opštinskog DPS-a i košarkaša.

Bonus video: