HSF najavio specijalne goste: Dolaze Antonio Luki i Dražen Kovačević

HSF je vodeća manifestacija u regionu posvećena 9. umjetnosti
72 pregleda 2 komentar(a)
HSF
HSF
Ažurirano: 19.08.2017. 14:51h

Italijanski strip umjetnik Antonio Luki i strip autor iz Beograda Dražen Kovačević biće specijalni gosti 11. Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji će se održati od 1. do 6. septembra na više lokacija u Herceg Novom.

“Luki trenutno radi za jednu od najvećih evropskih strip etiketa Sergio Bonelli Editore i to crtajući Adama Wilda. Studirao je grafički dizajn i fotografiju, a 2008. godine se preselio u Rim, gdje je odlučio da se oproba u izradi 3D grafiku za videoigrice, studirajući na Accademia Italiana Videogames. Na poziv Paula di Orazia, počinje da radi na novom projektu - časopisu 'Shinigami', za koji je Luki autor dvije priče, sa tekstovima Paula di Orazia i Masimiliana Filadoroa”, naglasili su organizatori HSF-a.

“U porodicu webcomica 'Davvero' Paola Barbatoa i Matea Busole, za koji je stvorio studiju lik Selena ulazi 2011. godine. Na tekstove Emilijana Longobardija uradio je trinaestu epizodu webcomic noira 'Rusty Dogs'. 'Davvero' debituje na kioscima 2013. godine, a Luki je nacrtao drugu epizodu serije. U najveću italijansku strip etiketu - Sergio Bonelli Editore ulazi 2014. crtajući sada već kultnog Adama Wilda, kojeg je stvorio Đanfranco Manfredi”, podsjećaju u najavi i dodaju da sada sa tekstovima Manfredija radi na specijalu u koloru serije Le Storie.

Dražen Kovačević je glavni crtač sjajnog stripa Valkira kojeg izdaje francuska kuća Solej. Formalno umjetničko obrazovanje je stekao u Beogradu na Akademiji primjenjenih umetnosti. U saradnji sa Goranom Skrobonjom, jednim od najznačajnijih SF i horor pisaca u Srbiji započeo je saradnju na projektu “Točak” sa kojim su osvojili prvo mjesto na takmičenju u Angulemu u Francuskoj.

Nakon toga je zamijenio Kristijana Hojgarda u seriji “La Meute de’l Enfer” u saradnji sa Filipom Tiroom za francusku izdavačku kuću Imanoid Asosije. Slijedi saradnja sa Silvanom Kordurijeom na serijalu ”L’Epee de Feu” i strip album „Walkyrie T1-Froid comme la mort“ koji je objavljen u junu 2012.

Nakon dvije godine u junu 2014. objavljen je drugi dio sage, strip album „Walkyrie T2-Le Dixieme monde“, takođe po scenariju Silvana Kordurijea. Oba albuma su urađena za francusku izdavačku kuću Solej.

Kovačević je i autor u strip albumu „Carthago Adventures T4-Amarok“ koji je po scenariju Kristofa Beka i Žila Dausta objavljen u junu 2016.

“Jedini strip festival u Crnoj Gori, koji je postao i jedna od vodećih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti u regionu, takav status i imidž svima omiljene manifestacije posvećene devetoj umjetnosti, stekao je okupljajući najveće evropske zvijezde iz svijeta stripa, ali i unapređivanjem strip-radionica i predavanja”, navode iz HSF.

Ove godine na godine na HSF-u predstaviće se i Tihomir Tikulin, Iztok Sitar, Vlada Vesović, Milorad Vicanović Maza, Stevan Subić, Krešimir Biuk, Aleksa Gajić, Milica Mastelica, Dragana Kuprešanin, Luka Cakić, Marko Stojanović, Emir Pašanović, Pavle Zelić, Ivan Šainović, Siniša Banović, Bora Grbić, Milan Mišić i Dražen Baletić.

Bonus video: