Riječi i slike kao zapisi u kamenu

Izložbu organizuje Grad teatar u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu
127 pregleda 0 komentar(a)
izložba Ćutanje kamena (novina), Foto: Supervizuelna.com
izložba Ćutanje kamena (novina), Foto: Supervizuelna.com
Ažurirano: 18.08.2017. 09:04h

U završnici svog 31. izdanja, Grad teatar priređuje svojoj publici novi umjetnički događaj - izložbu skulptura autorke dr Rajke Bošković “Ćutanje kamena”, u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu, koja će biti otvorena večeras u 21 sat u crkvi Santa Marija, u okviru Likovnog programa.

Izložbu čini 12 skulptura u kamenu , djela nekih od najznačajnijih vajara XX vijeka, kao što su Vida Jocić, Jovan Kratohvil, Milun Vidić, Momčilo Krković, Nandor Glid, Jelena Jovanović, Nebojša Mitrić, Miodrag Damnjanović, Sava Sandić, Lojze Dolinar i Pavle Pavao Perić, koja su dio Zbirke skulptura MSU u Beogradu. Ona su, po riječima istoričarke i teoretičarke umjetnosti u MSU dr Rajke Bošković, odabrana sa idejom da se prije svega istaknu mogućnosti umjetničkog izraza kamena, prikažu najznačajnija dostignuća u modernoj i savremenoj umjetnosti, kojima je sam kamen bio podsticaj za oblikovanje i da se ukaže na biće kamena, njegovu vanvremenost, ali i savremenost kao materijala u skulpturi.

Ideja se predstavlja kroz tri cjeline. Prva cjelina pod nazivom “Zemlja / kamen / tlo” ukazuje na kamen kao mogućnost oblikovanja tla; drugom “Tjelo / čovjek / dvoje” ističe se suštinsko svojstvo kamena - jezgrovitost i kompaktnost; dok se trećom cjelinom nazvanom “Lice / ličnost / lik” daje uvid u mogućnosti prikaza čovjeka na tri načina - kroz ličenje, karakter i tip ličnosti.

"Biće kamena ne dopušta raspričanost - ni riječju, ni slikom, ni oblikom. Kamen podstiče i omogućava svođenje na samu bit izraza, doprinosi čistoti ideje. Jer, kamen sadrži onu iskonsku ljepotu, koja nije na površini, do koje se mora doći, koja iziskuje posvećenost i proniknuće. U utrobi kamena savremeni umjetnik, podjednako kao i umjetnik praistorije, (pro)nalazi nevidljive sile, objelodanjuje energiju kamena, otkriva duh kamena nataloženih milenijuma, nevidljivim silama daje vidljivi oblik”, zapisala je o izložbi dr Rajka Bošković.

Izložbu "Ćutanje kamena”, koju će publika biti u prilici da pogleda do prvog septembra, otvoriće Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti i muzejski savjetnik u Narodnom muzeju Crne Gore.

Okrugli sto na temu "Rječnik medija i medijski čin"

Okrugli sto na temu Rječnik medija i medijski čin, u organizaciji JU Narodne biblioteke Budva, biće održan večeras na platou između Moderne galerije i Spomen doma Stefan M. Ljubiša u budvanskom Starom gradu u 20 sati.

Učesnici, relevantni da se ovom temom bave stručno, profesionalno i iskustveno su lingvistkinja Slavica Perović, profesorica književnosti i medijske pismenosti Božena Jelušić, predstavnica nezavisnog medija Milka Tadić Mijović, novinarka Srpske RTV Ljubica Gojković i magistrica kreativnog pisanja Olja Knežević. Moderator je Stanka Stanojević.

Bonus video: