ODBOJKA: USPJEH NAŠEG PROSLAVLJENOG TRENERA

Kolaković i Iran četvrti put uzastopno na SP

"Na kraju je sve ispalo super, počev od ambijenta u dvorani, do toga kako smo igrali i pobjeđivali", kaže Kolaković za “Vijesti”
70 pregleda 1 komentar(a)
Igor Kolaković, Foto: Iranvolleyball.com
Igor Kolaković, Foto: Iranvolleyball.com
Ažurirano: 04.04.2019. 23:15h

Igor Kolaković je kao trener izborio četvrti plasman na Svjetsko prvenstvo – nakon jednog učešća sa Srbijom i Crnom Gorom, odnosno dva sa Srbijom, naš proslavljeni odbojkaški trener je u selektorskoj ulozi sa Iranom prije nekoliko dana izborio plasman na SP, koje će se iduće godine održati u Italiji i Bugarskoj.

Iran je na turniru čiji je bio organizator vizu izborio na impresivan način (četvrti uzastopni put će igrati na odbojkaško “mundijalu”), sa sve četiri pobjede, i to bez izgubljenog seta, protiv Južne Koreje, Kine, Kazahstana i Katara…

"Mi jesmo tamo bili najbolja reprezentacija po rejtingu, ali Iran do sada nikada nije sa po 3:0 pobjeđivao ni Kineze, niti Koreance. Stalno su se mučili sa njima, 3:1, 3:2...U Savezu je bilo i malo bojazni od ovog kvalifikacionog turnira, jer je ulog bio veliki, odlazak na Svjetsko prvenstvo, a u našoj grupi su bili i Kina i Južna Koreja. Ali, na kraju je sve ispalo super, počev od ambijenta u dvorani, do toga kako smo igrali i pobjeđivali", kaže Kolaković za “Vijesti”.

Bojazan u Odbojkaškom savezu Irana je, vjerovatno, bila uzrokovana rezultatima u ovogodišnjoj Svjetskoj ligi, u kojoj je Iran, u elitnoj diviziji, bio 11. od 12 reprezentacija.

"Razlika u odnosu na Svjetsku ligu je što su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo sa nama, u punom ritmu, bila dvojica igrača koji nisu mogli da igraju Svetsku ligu na nivou na kojem je trebalo. Gafur se je doivio tešku povredu skočnog zgloba u posljednjem kolu njihovog prvenstva, i nije uspio dovoljno da se oporavi za Svjetsku ligu, koju je, praktično, samo igrao, bez treninga. Musavi, koji je takođe značajan igrač, iz domaće sezone je izašao ispovrijeđivan i nije se oporavio na pravi način, pa je ušao u probleme. Njih dvojica su bili značajno bolji u kvalifikacijama, što nam je omogućilo da igramo bolje i sigurnije. Tu je velika razlika u odnosu na Svjetsku ligu, u kojoj nije bilo nekih proklamovanih ciljeva, ali su oni, vjerovatno, više očekivali, što je i normalno".

U Svjetskoj ligi Kolaković nije mogao da računa ni na prvog korektora Mahmudija.

"Otkazao je zbog fizičkih i mentalnih problema, pa smo na toj poziciji imali samo nedovoljno spremnog Gafura. Jednu od najzjačajnijih pobjeda u Svjetskoj ligi, u Italiji protiv Poljske, ostvarili smo praktično sa rezervnom ekipom, koja je odigrala posljednji meč kvalifikacija za SP protiv Katara. U Iranu smo dobili dvije utakmice, protiv Argentine i Belgije, a izgubili smo od Srbije 3:1. Na posljednjem turniru su nam trebale dvije pobjede za plasman na finalni turnir, ali na tom turniru nismo mogli da računamo na Golamija koji se prije toga povrijedio, kao i na Džavada, primača koji je otišao u Veronu. Taj turnir smo odigrali loše".

Nakon nekoliko mjeseci rada u Iranu, gdje mu pomažu nekadašnji saradnici iz Budućnosti, Dragan Kobiljski i Danijel Mišić, Kolaković ima samo riječi hvale.

"Uslovi za rad i odnosi sa igračima su sada odlični. Imam podršku saveza za svaku moju odluku, bez obzira što sam neke igrače odstranio iz ekipe. Utisci su jako pozitivni", ističe Kolaković, koga sa Iranom, od 12. do 17. septembra, očekuju dueli sa Italijom, Brazilom, Francuskom, SAD-om i domaćinom.

"Biće to jako težak turnir".

Uz zdrave Ćaćića i Bojića, Crna Gora je konkurentnija

Prvi dio priprema za Svjetsku ligu, Kolakovićev Iran je odradio u Crnoj Gori, u Budvi, gdje je dva puta sparingovao sa našom selekcijom, koja se pripremala za dvije ovogodišnje akcije, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo (dvije pobjede i tri poraza) i učešće i trećoj diviziji Svjetske lige (po tri pobjede i poraza).

"Imali su veliki hendikep, Vojin Ćaćić nije igrao Svjetsku ligu zbog problema sa ramenom, a Marko Bojić nakon teške povrede ne mogu da vjerujem da je bio dovoljno spreman, onako kako on može. Kad su Vojo i Marko zdravi i u punoj formi, reprezentacija Crne Gore izgleda potpuno drugačije. Okolnosti su bile takve da su rezultati i objektivni, možda su u Svjetskoj ligi napravili i neke bolje rezultate od očekivanog, s obzirom na probleme koje su imali. Kad njih dvojica budu spremni, uz Dabovića, Ćulafića i ostale momke, nadam se da će Crna Gora u narednim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo biti znatno konkurentnija u odnosu na ovogodišnje akcije", zaključio je bivši trener Budućnosti, koji je bio i kandidata za selektora Crne Gore, prije dolaska Veljka Bašića.