Znao je da poezija može sve

Pjesnik ali i te kako važna figura u istoriji umjetnosti i muzeologiji, Mladen Lompar je njegovao poseban senzibilitet kada je riječ o likovnom stvaralaštvu
203 pregleda 0 komentar(a)
Mladen Lompar, Foto: Privatna arhiva
Mladen Lompar, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 17.08.2017. 09:05h

Odlaskom Mladena Lompara Crna Gora je ostala bez velikog pjesnika, esejiste, književnog i likovnog kritičara. Svojim bogatim pjesničkim opusom Mladen Lompar otvorio je “novo polje crnogorske lirike”, u koju je posebnim jezikom smjestio dio sebe - “ono za šta sam vjerovao da bi trebalo biti moja prepoznatljivost”, govorio je pjesnik.

"Poezija može sve, i ko ne vjeruje u to bolje da je nikad ne piše. Štoviše, i ne čita. Poezijom se može u malo stihova sažeti svijest o pješčaništvu i razgradnji svih vrijednosti koje nijesu temeljene na riječi", kazao je Lompar u jednom od intervjua.

Mladen Lompar rođen 22. marta 1944. godine na Cetinju. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu. U njegovom značajnom opusu knjiga poezije, najvažnija mjesta su zauzele “Pustinožitelj“, “Dnevnik iz boce“, “Dodir za gubilište“, “Kraljica Jakvinta Opat Dolči i vrijeme stida“, “Boca lude princeze“, “Triptihon iz nacionalne biblioteke“, “Noć iz lapidarija“, “Sjena na sceni“ i druge.

"Navikao nas je Lompar da uvijek piše drugačije knjige, da tvori svjetove kojima obilazimo prostore naših sjećanja, da od proze stvara poeziju i obrnuto, od istorijskih pasaža lirsku fantastiku, od magijskih sadržaja jednu bolnu stvarnost koju gotovo možemo da dotaknemo”, zapisao je o Lomparovom stvaralačkom opusu, književnik Pavle Goranović.

Lompar je bio predsjednik Crnogorskog PEN Centra, i potpredsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, član Matice crnogorske i Crnogorskog društva nezavisnih književnika. Bio je golavni i odgovorni urednik časopisa “Ars” kao i član Savjeta za standardizaciju crnogorskog jezika. Njegov plodonosni rad nagrađen je Zlatnim pečatom Crnojevića, Podgorica, 2002, Nagradom Risto Ratković, Bijelo Polje, 2004, Trinaestojulskom nagradom Crne Gore, 2007, Nagradom Vito Nikolić, Nikšić, 2009, Nagradom Aleksandar Leso Ivanović, Cetinje, 2010, Miroslavljevim jevanđeljem, Podgorica-Bijelo Polje, 2010...

Pjesnik ali i te kako važna figura u istoriji umjetnosti i muzeologiji, Mladen Lompar je njegovao poseban senzibilitet kada je riječ o likovnom stvaralaštvu. U monografiji “Crnogorski slikari” data je sinteza višedecenijskog uvida Madena Lompara u crnogorsku likovnu scenu. On je predano, pjesnički osjećao crnogorski likovni izraz - od Pera Počeka do mladih predstavnika domaće scene.

Komemorativna sjednica povodom smrti Mladena Lompara u organizaciji Crnogorskog PEN-a, časopisa Ars, Crnogorskog društva nezavisnih književnika, Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i Matice crnogorske, održaće se u Vladinom domu, u sali “Ivan Crnojević” danas u 11 sati.

MOJA ZEMLJA

Tu igru odavno uočavam: napolju - uvelo lišće od hiljadu nijemih udara. Okrutnost jeseni gotovo da dodiruje tijela u prolazu. I kad ovo jutro prođe znaću da sam jedan od onih čija se zemlja samo u sjećanju prepoznaje- suviše je iskonskog u njoj, da bi drugdje mogla da zaživi. Zato će pjesme o tebi biti pejsaži nedotaknuti, strani svim tvojim ponorima.

Bonus video: