Herceg Novi na talasu dobre energije i kvaliteta

U galeriji Sue Ryder izložbu dokumentarnih fotografija o životu Agustina Bariosa autora Karlosa Sanseda Senturiona otvorila je istoričarka umjetnosti Ljiljana Lazić
61 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi Guitar art summer fest, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi Guitar art summer fest, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.08.2017. 08:24h

Koncertom “Fado Iberia” (Cristiana Águas i Manuel de Oliveira) sinoć je u Herceg Novom otvoren XII Međunarodni ljetni festival gitare - Guitar Art Summer Fest (GASF).

"Nije slučajno da GASF otvara koncert fado muzike, pravca koji je UNESCO uvrstio u svjetsku nematerijalnu kulturnu baštinu. Fado, u prevodu sa portugalskog znači sudbina, veza je tu, jer subina je ono, što prema vjerovanju, određuje život svakog pojedinca, a Guitar Art je svakako festival koji određuje kulturni život Herceg Novog. Potvrđuju to organizatori svojim programom, kvalitetom koji je nesumnjiv, potvrđuju to i gosti, umjetnici svjetskog glasa, a potvrđujete to i vi, draga publiko, što me od svega najviše raduje. Svakoga avgusta na ovom mjestu sve je više posjetilaca, svih generacija i zemalja širom svijeta koje okuplja ljubav pema kvalitetnoj muzici, gitari i Herceg Novom, zato je opština Herceg Novi i ove godine uz ovaj festival. Zajedno plovimo na talasu dobre energije i kvaliteta, koji donosi bogatstvo stilova, novih ideja koje nas uvijek vode naprijed, u pravcu razvoja Guitar Arta, jednog od najmasnovnijih i najpopularnijih umjetničkih festivala u Crnoj Gori a i šire”, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić otvarajući festival.

Predstavnica ambasade Portugala u Beogradu, Grase Kosta Masedo je istakla da je “fado najveći izraz portugalske kulture”, koji se stvara glasom i gitarom.

U galeriji Sue Ryder izložbu dokumentarnih fotografija o životu Agustina Bariosa autora Karlosa Sanseda Senturiona otvorila je istoričarka umjetnosti Ljiljana Lazić.

Bonus video: