Božovića pustili da bi pobjegao?

Nije jasno zašto predlog za određivanje pritvora sudu nije dostavljen prije 4. avgusta kada je Božović izašao iz zatvora, s obzirom da ga u optužnici označavaju glavnim čovjekom opasne i dobro organizovane kriminalne grupe
611 pregleda 15 komentar(a)
Igor Božović, Foto: Boris Pejović
Igor Božović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.08.2017. 05:18h

Jedan od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Igor Božović nije se juče pojavio u podgoričkom Višem sudu, na ročištu povodom predloga Specijalnog tužilaštva da mu se odredi pritvor.

Televizija Vijesti objavila je da zbog toga izdata naredba za prinudno dovođenje Kotoranina optuženog da je među organizatorima grupe kriminalaca koja je dilovala drogu, reketirala, prala novac i zelenašila.

Ukoliko ne bude postupljeno po naredbi predsjednika tog suda Borisa Savića, rapisaće se potjernica.

Božović je nedavno izašao na slobodu - 4. avgusta napustio je spuški zatvor, u kojem je izdržavao petogodišnju kaznu zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Španiju.

Nije jasno zašto predlog za određivanje pritvora sudu nije dostavljen dok je donedavni osuđenik još bio iza rešetaka, s obzirom da ga u optužnici označavaju glavnim čovjekom višečlane, opasne i dobro organizovane kriminalne grupe.

Iz Specijalnog tužilaštva sada traže određivanje pritvora radi nesmetanog vođenja postupka i kako Božović ne bi uticao na saizvršioce koji su u bjekstvu.

Sudija Savić juče je drugi put odložio pretres o određivanu pritvora, nakon što se Božović ni prošlog petka nije pojavio u sudnici.

Prema potvrđenoj optužnici, on je sa odbjeglim Slobodanom Kašćelanom krajem 2010. godine organizovao trinaestočlanu kriminalnu grupu...

Optužnica je podignuta i protiv Božovićevog sina Vladimira, Davora Prelevića, Miloša Radonjića, Siniše Vlahovića, Aleksandra i Igora Đurišića, u bjekstvu.

Akciju hapšenja 12. septembra prošle godine nijesu izbjegli Đerđ Camaj, Stefan Brnović, Aleksandar Bogdanović, braća Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov i Goran Ljubatović.

Istog dana uhapšen je i tadašnji pomoćnik komandira kotorske policije Zlatko Samardžić, koji je najprije tužiocima priznao da je članovima klana odavao povjerljive službene informacije...

Samardžić je pred Višim sudom, međutim, odbio da potvrdi sporazum, iako je zbog potpisanog priznanja mjesec nakon hapšenja pušten iz pritvora.

Božović i Kašćelan su, prema optužnici, bili zaduženi za planiranje i izvršenje krivičnih djela, obezbjeđenje materijalnih sredstava, davanje uputstava i naredbe ostalim članovima kriminalne organizacije.

Svađa sa škaljarcima u Spužu i polivanje vrelim uljem

Pripadniku takozvanog škaljarskog klana Jovanu Jovanoviću sudi se u danilovgradskom Osnovnom sudu zbog optužbe da je Božovića polio vrelim uljem u spuškom zatvoru.

Kotoranin je ispričao da je povrijeđen 1. jula oko 22 sata, u hodniku Poluotvorenog odjeljenja spuškog zatvora.

"Vraćao sam se iz dnevnog boravka ka sobi. Kada sam bio na oko metar i po od sobe u kojoj je Jovanović, on je izašao i polio me vrelim uljem po licu i rukama”, rekao je Božović.

Na pitanje sutkinje odakle zna da je poliven uljem, odgovorio je da je pretpostavlja: “Cvrčalo je. Pao sam na pod kada me polio, poslije toga nisam vidio ništa. Pretpostavljam da je bilo ulje”.

Prema policijskim informacijama, Jovanović je član škaljarskog klana, na čijem su čelu navodno braća Jovan i Igor Vukotić i Igor Dedović.

Bonus video: