KotorArt je trijumf kulture nad politikom

Don Brankovi dani muzike i KotorArt desili su se zahvaljujući podršci pokrovitelja i sponzora, ali i razumijevanju umjetnika i ogromnoj podršci medija
2 komentar(a)
Ratimir Martinović, Foto: Kotorart.me
Ratimir Martinović, Foto: Kotorart.me
Ažurirano: 16.08.2017. 11:58h

KotorArt je preživio pokušaj gašenja i iz tog pokušaja izašao je još jači i kvalitetniji. Nećemo pretjerati ako kažemo da je IX međunarodni festival KotorArt trijumf kulture i umjetnosti nad politikom, trijumf kvaliteta, vrijednosti, talenta, istrajnosti, hrabrosti, posvećenosti i ljubavi nad svim njihovim suprotnostima. I možda najvrednije: trijumf duhovnog nad materijalnim, ocijenio je pijanista Ratimir Martinović na konferenciji povodom završetka IX Međunarodnog festivala KotorArt koji je počeo 30. juna.

"Ovogodišnji festival je trijumf ali i zavještanje, legat crnogorske kulture u namjeri da se nijednom pojedincu, festivalu, nijednom subjektu kulturnog djelovanja u Crnoj Gori ne desi ono što se desilo KotorArtu: da 30 dana prije festivala sa gotovim, spremnim programom, bude ukinut državni budžet iz političkih razloga. U istoriji su postojale mecene umjetnosti kojima su posvećivana djela, mecene koje su zlatnim slovima uklesane u umjetnost koju su podržavali. Te mecene nisu ostale upamćene toliko po poslovima koji su im donijeli kapital već po bezvremenoj umjetnosti u koju su se ugradili. Nažalost, kroz istoriju pa i u sadašnjosti imamo i one koji nam daju drugačije primjere i koji se drugačije zovu“, dodao je Martinović.

On je istakao da su se Don Brankovi dani muzike i KotorArt desili zahvaljujući podršci pokrovitelja i sponzora ali i razumijevanju umjetnika i ogromnoj podršci medija.

"U proteklih mjesec i po KotorArt je bio medijski najpraćeniji festival na čemu smo veoma zahvalni medijima ne samo u Crnoj Gori već i regionu. Festival se desio zahvaljujući činjenici da su gotovo svi programi bili rasprodati, ne samo zbog kvaliteta umjetnika koji su gostovali, već zbog podrške koju nam je javnost pružila od samog početka sporenja sa našim resornim ministarstvom. Ta masovnost posjete, od prvog koncerta 13. jula, do posljednjeg, 13. avgusta, nama je dodatno ohrabrenje i potvrda ispravnosti svih odluka", kazao je Martinović.

Preko 1.000 učesnika iz 20 zemalja

Ovogodišnji KotorArt trajao je od 30. juna do 13. avgusta i sastojao se iz četiri programske cjeline: KotorArt-Međunarodni festival klapa Perast (od 30. juna do prvog jula), KotorArt -Kotorski festival pozorišta za djecu (od prvog do 12. jula), KotorArt-Pjaca od filozofa (24. jula) i KotorArt-Don Brankovi dani muzike (od 13. jula do 13. avgusta).

Festival je organizovan pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i uz podršku sponzora Coca Cola, Luštica Bay, hoteli Palma i Palmon Bay i Sava Osiguranje.

"Na ovogodišnjem festivalu učestvovalo je preko 1.000 učesnika iz 20 zemalja svijeta. Izvedena su ukupno 243 programa (36 u glavnom i 207 u pratećem programu).

Bonus video: