I Stanković na strani Ivanovića

Vrhovno tužilaštvo odbilo inicijativu Osnovnog tužilaštva da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv odluke Višeg suda da je zastarelo gonjenje Ivanovića
12 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.08.2017. 12:24h

Vrhovni sud ne može odlučivati o presudi kojom je Petar Ivanović zbog zastare oslobođen optužbi za saobraćajku u kojoj je povrijeđena djevojčica, ukoliko Vrhovno državno tužilaštvo ne podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti.

To je “Vijestima” rečeno iz kabineta predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

“Protiv navedene presude Tužilaštvo nije podizalo Zahtjev za zaštitu zakonitosti shodno odredbi čl.437 Zakonika o krivičnom postupku... Ukoliko Tužilaštvo podigne Zahtjev za zaštitu zakonitosti ovaj sud će odlučivati u redovnoj proceduri”, naveli su iz tog suda.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva, “Vijestima” je rečeno da su odbili inicijativu Osnovnog tužilaštva, jer i oni, kao i Viši sud, smatraju da je došlo do zastarjelosti krivičnog postupka.

Osnovno tužilaštvo je nedavno podnijelo inicijativu Vrhovnom tužilaštvu da pokrene postupak za zaštitu zakonitosti, navodeći da do zastare u tom postupku dolazi tek 2022. godine, jer je djevojčica još maloljetna.

“Vrhovno državno tužilaštvo pribavilo je i razmotrilo spise predmeta Osnovnog suda u Podgorici. Nakon analize spisa predmeta ocijenjeno je da u konkretnom slučaju nema osnova za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti, jer je nastala apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja”, odgovor je tužilaštva.

Oni nijesu pojasnili zbog čega su odbili inicijativu ODT-a za pokretanje takvog postupka, kada u Krivičnom zakonu piše da taj rok zastare, na koji se pozvao Viši sud, ne važi kada su oštećeni maloljetnici.

Podgorički Viši sud zaključio je da je još 2. oktobra 2014. nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja u postupku protiv Ivanovića, kome se sudilo da je vozilom udario djevojčicu.

U njihovoj odluci zaključuje se da se saobraćajka dogodila 2. oktobra 2010. i da je apsolutna zastara nastupila četiri godine kasnije, odnosno 2. oktobra 2014, iako je djevojčica koju je udario automobilom još uvijek maloljetna.

Prema Krivičnom zakoniku, u krivičnim djelima u kojima je zaprijećena kazna do godinu dana zatvora propisano je da apsolutna zastara nastupa nakon četiri godine od izvršenja djela.

Međutim, u istom zakonu piše da to pravilo ne važi za maloljetnike, odnosno da u slučaju kada je oštećeno maloljetno lice, zastara počinje da teče od njegovog punoljetstva.

Isti sud je, u slučaju trovanja djece u Čanju, isticao upravo ovu odredbu Zakona, kao razlog zašto nije došlo do zastare u tom postupku.

Ivanović je optužen za ugrožavanje javnog saobraćaja iz nehata, za šta mu je prijetila novčana kazna ili zatvor do godinu.

Prema optužnom predlogu, Ivanović se nije vozilom zaustavio na pješačkom prelazu kako bi propustio djevojčicu, usljed čega je udario lijevom bočnom stranom automobila.

Ivanović je u vrijeme kada se desila saobraćajka radio kao glavni ekonomski savjetnik bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Bonus video: