ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Medojević: Apsurdan sudski proces. Funkcionerima PzP opet produžen pritvor

"Vrhovni sud je odbacio pravni osnov za produženje pritvora - opasnost od ponavljanja krivičnog djela, jer u spisima koje je dostavio specijalni državni tužilac nema elemenata bića krivičnog djela pranje novca“, kazao je Medojević
60 pregleda 21 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.08.2017. 19:30h

Odluka Vrhovnog suda da produži pritvor za još dva mjeseca direktoru Pokreta za promjene (PzP), Dejanu Vujisiću, tehničkom sekretaru, Željku Šćepanovicu i Momiru Nikoliću, pokazuje da se radi o apsurdnom sudskom procesu, ocijenili su iz te partije.

Lider PZP-a, Nebojša Medojević, ocijenio je da rješenje Vrhovnog suda potvrđuju teze te partije da se radi "o jednom apsurdnom sudskom procesu".

On je pojasnio da je Vrhovni sud odbacio zahtjev glavnog specijalog tužioca da "ova teška zločinačka, kriminalna organizacija, zvana PzP, planira da ponovi to djelo".

"Vrhovni sud je odbacio pravni osnov za produženje pritvora - opasnost od ponavljanja krivičnog djela, jer u spisima koje je dostavio specijalni državni tužilac nema elemenata bića krivičnog djela pranje novca“, kazao je Medojević na konferenciji za novinare.

On tvrdi da je ovi prvi postupak koji se vodi u Specijalnom državnom tužilaštvu bez ijedne krivične prijave. "Nijedan državni kompetentni organ, koji je zadužen da podnosi ili otkriva krivična djela pranja novca, nije podnio krivičnu prijavu ni protiv jednog od nas četvorice osumnjičenih".

"To dovoljno govori o kakvim se motivima radi i potvrđuje našu tezu da se radi o montiranom slučaju na bazi političkih motiva, a po naređenju Mila Đukanovića i na bazi ličnih motiva osvete za moju javno izgovorenu riječ", rekao je Medojević.

On je naveo da je u ovom postupku apsurd što Milivoje Katnić prijavljuje svjedoke koji su ustvari svjedoci odbrane.

"Katnić za ovih osam mjeseci nije obezbijedio nijednog svjedoka optužbe. Svi svjedoci koje je prijavio su naši ljudi, naši aktivisti, funkcioneri, članovi i glavni svjedoci odbrane“, naveo je Medojević.

Kako dodaje, u ovom slučaju ni nakon ovoliko mjeseci, Katnić nije došao ni do jednog dokaza koji može da predstavlja i osnov sumnje, a ne osnovanu sumnju.

Prema njegovim riječima, Vrhovni sud je spasio svoj profesionalni obraz, jer je uvidom u dokumentaciju jasno bilo kom pravnom laiku da Katnić nije prikupio nijedan materijalni dokaz koji ima veze sa krivičnim djelom pranje novca. "Vijeće Ustavnog suda spriječilo je Milivoja Katnića da ove ljude drži u nedogled u pritvoru".

"Ako je Milivoje Katnić osumnjičio mene da sam, šef kriminalne grupe, a da su oni članovi koji su izvršavali moje instrukcije, a vrhovni državni tužilac procijenio da ja kao šef kriminalne grupe mogu da se branim sa slobode – pa koji je onda pravni osnov da članovi moj kriminalne grupe leže u zatvoru? Ja mogu naći druge ljude i ponovo uraditi to krivično djelo da sam ga ikad uradio", navodi Medojević.

Prema tome, kako je kazao, ovo prelazi u mučenje, torturu.

Medojević je još jednom pozvao pravnu struku da dignu glas, jer Katnić "sistematski koristi pritvor ne kao mjeru sprječavanja uticaja na postupak, već kao glavnu istražnu tehniku".On je rekao da će neko morati da odgovara za nepravdu koja je učinjena prema liderima DF-a, rukovodstvu, istaknutim članovima DF-a i PzP-a.